Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill inte ha fiskodling

Både Örnsköldsviks kommun och Naturskyddsföreningen säger nej till fiskodlingen i Köpmanholmen.
– Vi vill vara tydliga med att den inte är förenlig med hur vi vill att området utvecklas, säger Glenn Nordlund (S).

Annons

Fiskodlingen i Nätrafjärden har varit ämne för debatt i flera års tid, bland annat vad gäller lukten i närområdet.

I mitten av april gav länsstyrelsen fortsatt tillstånd för verksamheten fram till 2024.

Nu väljer Örnsköldsviks kommun att överklaga tillståndet till mark- och miljödomstolen. Det beslutade en enig kommunstyrelse i tisdags.

– Vi menar att fiskodlingen inte är förenlig med de satsningar vi gjort inom "Skärgård i världsklass". Vi ser Höga kusten som ett varumärke för besöksnäringen – och för att visa potentialen har vi även bildat ett gemensamt destinationsbolag med grannkommunerna, säger Glenn Nordlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har också tagit del av allmänhetens motstånd till fiskodlingen, där man upplever olägenheter. Det är många som hört av sig i den här frågan.

I sitt överklagande föreslår kommunen att en avveckling påbörjas under 2015 för att vara avslutad om ett par år.

– Om fiskodlingen inte avvecklas, är vårt andra alternativ att tillståndet ska begränsas till fem år i stället för tio, säger Glenn Nordlund.

Men kommunen är inte ensam i sitt motstånd. Även Naturskyddsföreningen har överklagat tillståndet.

– I första hand pekar vi på att Östersjön och Bottenviken är ett artfattigt och känsligt bräckvatten, det är ett världsunikt område, säger Maria Danvind som jobbar på Naturskyddsföreningens kansli för Västernorrland-Jämtland.

– Vi har sett en ökning av algblomning och syrefattiga bottnar under de tio år som fiskodlingarna funnits i Höga kusten, det är ett faktum.

I sin överklagan hänvisar Naturskyddsföreningen till miljöbalken, men även internationella miljömål och direktiv.

De pekar även på att Höga kusten är ett riksintresse för natur- och kulturvärden, samt ett världsarv.

– Sedan använder företaget odling i öppna kassar, vi förespråkar slutna system på land. I ansökan har de bara redogjort för sitt system – vi menar att de ska ta med fler alternativ i miljökonsekvensanalysen, säger Maria Danvind.

Det här är tredje överklagan som Naturskyddsföreningen gör när det gäller fiskodlingar i Ångermanland. De andra två gjordes förra året och gäller odlingarna i Omnefjärden och Mjältösundet i Kramfors kommun. De ärendena har inte avgjorts ännu.

Fram till den 14 maj kan tillståndet för fiskodlingen i Köpmanholmen överklagas.

Läs mer:

Nu avgörs fiskodlingarnas framtid

Vi vill äta fisken men inte ha den här

Protester mot laxodlingen i Köpmanholmen