Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vädjar till regeringen att stoppa flyktingfartyget: "Vi kan inte tvingas ta orimligt stort ansvar"

Härnösand kan inte stoppa flyktingfartyget på egen hand.
Nu vill Härnösand kommun ha regeringens hjälp.
I ett brev som bland annat går till Migrationsminister Morgan Johansson argumenterar kommunalrådet Fred Nilsson mot att Härnösand ska vara hamn för företaget.

I brevet konstaterar Fred Nilsson att det inte räcker med att neka bygglov.

Vi har tidigare berättat om fartyget Ocean Gala som fått tillstånd för att bli boende för asylsökande. Och ägarna vill lägga fartyget i Djuphamnen och hamnens ägare är positiv till detta.

Kommunalrådet Fred Nilsson (S) är kritisk mot att Migrationsverket inte vill hjälpa till och styra vilken hamn fartyget ska lägga sitt asylboende i.

– Migrationsverket slår ifrån sig och kommer inte att anlägga några synpunkter på vart US Shipbrokers från Florida vill placera sitt skepp, konstaterar Fred Nilsson, i brevet till regeringen.

Susanne Sjöstedt: Hej ministern, Härnösand behöver också lite andrum!

De sköter bara upphandlingen och menar att Härnösand kan hindra kryssningsfartyget genom att neka bygglov.

Men det hjälper inte enligt Fred Nilsson.

– Men även om vi skulle kunna hantera det som en restriktion i ett myndighetsbeslut så kommer det att överklagas och då är vi chanslösa, konstaterar han.

Men nu tror kommunen ändå på en möjlighet att kunna stoppa.

– Vi har sedan brevet skrevs gått vidare juridiskt och räknar med att vi har rätt att neka bygglov eftersom detaljplanen förskriver hamnverksamhet och öppet vatten och inte bostäder, säger Samhällsnämndens ordförande Sara Nylund (S).

I brevet framgår det också att Härnösand redan har mellan 1200 och 1300 asylboende i lägenheter. Dessutom satsar kommunen på ett boende i egen regi för minst 450 personer. Ytterligare 500 till 900 platser är på gång hos olika privata aktörer som evakueringsboenden. Dessutom planeras för två ännu inte kända anläggningar kommunägda av Härnösandshus.

– Vi kommer att till sommaren troligen passerat gränsen till 2000 boende, kanske 2500. Om Ocean Gala lägger till här kan vi räkna med att vara 4000 eller närmare 4500, nästan alla inne i stan, konstaterar Fred Nilsson.

Nu vill han ha hjälp att se till så att Ocean Gala inte hamnar i Härnösand, vilket Allehanda var först med att berätta om i början av februari.

– Vi tänker så här. Lika nödvändigt som det var för Sverige i höstas ta beslut med innebörd att inte vi kan bära oproportionerligt stort ansvar för Europas mottagande, lika självklart är att inte enskilda kommuner och städer tvingas att ta orimligt stort ansvar. Och vill mena att också denna fråga måste kunna lyftas upp till politisk nivå.

Läs även: Mer om Ocean Gala