Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tappar kontrollen – hotellbygget kan bara bli en hotelltomt

Undertecknad har genom åren följt detta förslag till hotellbygge på Kanaludden. Redan i tidigt skede motsatte jag mig planerna, främst på grund av de i projektet inneboende riskerna.

Nu ska inte denna insändare handla om för eller emot ett hotellbygge på Kanaludden utan det förslag på tjänstekoncessionsavtal som kommunstyrelsen antagit den 8 juni 2016.

Sammanfattningsvis medför det nu liggande förslaget till tjänstekoncessionsavtal följande konsekvenser:

Kommunen lägger ut driften av simhallen på 20 år till Attini Hotell AB - utan krav på hotellbygge.

I affären ingår en försäljning av hotelltomt - utan krav på hotellbygge.

Vi har en entreprenör som under 20 år fakturerar kommunen på 144 miljoner kr (utan indexuppräkning) och som äger en hotelltomt som han kan sälja till vem som helst.

Kommunen tappar kontrollen över hotelltomten och kan komma att behöva köpa tillbaka den för dyra pengar.

Inbjudan till intresseanmälan för tjänstekoncession som gick ut 2014-03-03 innehåller krav på kombination drift av badhus och bygge av hotell. Detta framgår tydligt av handlingar till kommunstyrelsens sammanträde 2016-06-08. Den kombinationen är nu borta. Sannolikt en oren upphandling som torde ha svårt att hålla i en överprövning.

■■ För fler insändare, klicka här.

Varför skrivs det inte in ett krav i avtalet på att hotellet ska byggas, som en förutsättning för att simhallsentreprenaden ska träda i kraft? Finns det en viss osäkerhet hos Attini? Eller är Attini bara ute efter entreprenaden för simhallen? Om svaret på dessa frågor kan vi bara spekulera men en fråga har besvarats, nämligen att kommunen genom föreliggande avtal helt tappar kontrollen över vad som händer både med hotellbygget och hotelltomten.

Än så länge är det bara på föreningen Utveckla Härnösands hemsida man kan läsa om spelet bakom kulisserna när det gäller simhallsentreprenaden och hotellbygget.

Skulle kommunen vilja lösa Attini från simhallsentreprenaden vid uteblivet hotellbygge kan notan komma att bli 14 miljoner kronor + index. Men då äger Attini redan hotelltomten…

Det måste anses vara högst anmärkningsvärt att kommundirektör Sofia Pettersson och tillväxtchef Uno Jonsson vid föredragning av simhalls- och hotellärendet för fullmäktige den 30 maj inte med ett ord nämnde något om ovanstående konsekvenser (lyssna på fullmäktigesammanträdet på kommunens webb-tv).

Är denna totala omvandling från ett paket simhall+hotell till simhall+hotelltomt så betydelselös att den inte ska beskrivas eller var det en medveten strategi att föra fullmäktige och allmänhet bakom ljuset? Eller, än värre, förstår man inte själv konsekvenserna av avtalet?

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Och varför denna brådska att, som kommunledningen nu föreslår, fullmäktige ska anta detta katastrofavtal redan den 20 juni? Driftavtalet för simhallen ska ju inte träda i kraft förrän tidigast

1 januari 2018. Fullmäktiges och allmänhetens möjligheter att göra en analys av denna 144-miljonersaffär är i stort sett obefintliga.

Låt projektet ta en timeout. Analysera nuläget och varför avtalet för simhallsentreprenaden har fått den utformning det fått. Än finns det möjlighet att dra åt handbromsen och undvika att försätta kommunen i riktigt stora problem.

Lars-Erik Eriksson

Lantmätare/fastighetsekonom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel