Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen täcker Solatums förlust

Sollefteå kommunstyrelse har beslutat om att ge det kommunala bostadsbolaget Solatum ett ägartillskott för att täcka den förlust som uppkommit sedan värdet på flera av Solatums fastigheter skrivits ned.

Annons

Det var en enig kommunstyrelse som på tisdagen fattade beslutet om att hjälpa Solatum i den krissituation som uppkommit. Detta sedan en förväntad vinst för 2009 på en knapp miljon kronor hastigt och lustigt förbytts till en gigantisk förlust på 21,8 miljoner kronor.

Anledningen till förlusten var att revisorn hade invändningar mot hur bolaget bokförde värdet på flera fastigheter i Junsele, Ramsele och Näsåker. Fastighetsbeståndets bokförda värde var helt enkelt för högt.

I arbetet med årsredovisningen hade Solatum föreslagit en nedskrivning med 13,1 miljoner kronor av de aktuella fastigheterna. Revisorn krävde en nedskrivning med 35,9 miljoner kronor.

Förlusten innebar att Solatum i den uppkomna situationen förbrukat nästan hälften av sitt aktiekapital. Bolaget hade inte annat val än att vända sig till sin ägare, Sollefteå kommun, och begära ett ägartillskott på 10 miljoner kronor. Vilket kommunstyrelsen alltså nu gått med på. Resterande del av den totala nedskärningen står Solatum för själv.

Annons