Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen slår tillbaka – gör polisanmälan direkt när flyktingfartyget lägger till

Kommunalrådet kommer att göra en polisanmälen mot ägaren av Utansjö hamn. Enligt kommunen saknar hamnen ISPS-märkning. Det innebär att Ocean Gala riskerar indraget certifikat om de lägger till.

TV-klippet: Se intervjun med kommunalråd Fred Nilsson från vår livesändning

TV: Här anländer omtvistade kryssaren Ocean Gala – vi sänder live

– Jag har just fått beskedet från Transporttyrelsens tekniske expert. Och jag kommer att göra en polisanmälen den stund de lägger till, säger Fred Nilsson.

Kommunen jobbar intensivt med att stoppa planerna på ett asylboende ombord på Ocean Gala. Kommunalrådet i Härnösand, Fred Nilsson (S), uttryckte på tisdagen också stort missnöje med Migrationsverkets agerande.

Under förmiddagen har kommunen haft kontakt med Kustbevakningen och Transportstyrelsen. Det visar sig att hamnen saknar ISPS-märkning som är ett krav för att utlandsregistrerade fartyg ska få lägga till. Ett regelverk som styrs under FN:s kontroll.

Kommunen har också haft kontakt med Migrationsverket. De i sin tur lägger ansvaret när det gäller kontrollen av certifieringen på kommunen.

Hamnen i Utansjö ägs av Stockholmsföretaget CMS. Vi har sökt ägaren Pavlic Boris, utan att lyckats nå honom. Det har även kommunen gjort, utan att lyckas.

Ocean Gala har nyligen tagit ombord lots från Spikarnas lotstationen och befinner sig nu i Åvikebukten.

Läs också: Företaget bakom Ocean Gala: "Finns inget som kan stoppa det"

Bakgrund: Här är alla turer kring Ocean Galas färd mot länet

Läs också: Febrilt arbete för att stoppa flyktingbåten: "Det kan inte vara ett seriöst upplägg"

Läs också: Flyktingbåten på väg till Utansjö – kommunen försöker stoppa planerna

Ledare: Susanne Sjöstedt: Varför är Ocean Gala på väg till Utansjö?!?