Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen skapar ny funktion med topptjänsteman - inrättar biträdande kommunchef

Kramfors kommun har inrättat en ny funktion som biträdande kommunchef. Anna Stina Fors Sjödin sköter uppdraget, men fortsätter samtidigt som chef för BAS-förvaltningen. Tjänsten som kommunikationschef försvinner.

Nyordningen gäller från första mars. Bakgrunden är omorganisationen av kommunledningsförvaltningen i två enheter, samhällsavdelningen och avdelningen för stöd och service, för två år sedan. Erfarenheterna av förändringen är att utvecklingsarbete krävt allt mer av kommunchefen Peter Carlstedts närvaro.

– Utan tillräcklig bemanning tar arbetet längre tid och det är inte alla gånger det finns möjlighet att vänta, säger kommunalrådet Jan Sahlén (S).

Innebär tjänsteförändringen en högre lön?

– Det ska göras en lönerevision och med större ansvarsområdet kan jag inte tänka annat än att lönen påverkas, säger Jan Sahlén.

Kommunstyrelsens arbetsutskott som beslutat om förändringen motiverar den även med att kommunen påverkas av landstingens övertagande av regionalt utvecklingsarbete och den stora regionreformen.

Den biträdande kommunchefen ska vara ersättare för kommunchefen när denne inte kan vara i tjänst. Anna Stina Fors Sjödin får särskilt ansvar för personal- och organisationsfrågor samt jämställdhetsarbete. Arbetsutskottet säger att det för jämställdhetsarbete är bra med både en kvinna och en man på kommunens högsta tjänstemannanivå.

För att stötta ledningsarbetet i Bistånds-, arbetsmarknads och sociala servicenämndens förvaltning när Anna Stina Fors Sjödin inte är chef på heltid skapas också en funktion som biträdande chef för BAS-förvaltningen.

Andra förändringar är att kommunikationsenheten upphör och de tre tjänsterna där flyttas till en nybildad koncernstab. Funktionen som kommunikationschef försvinner då och omvandlas till kommunikationsstrateg. Det bildas även en HR-avdelning med personalfrågorna. Omorganisationen motiveras med ett behov av ökat stöd i strategiska frågor och frågor som är övergripande för kommunkoncernen med dess förvaltningar och kommunala bolag.

■■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.