Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen nöjd med inställningen i Bjästa – och i sommar kommer Bjästadagen tillbaka

Företagarna i Bjästa är tacksamma för kommunens inställning till att samhället ska utvecklas.
Och kommunen tycker detsamma om företagarna.
– Bjästa är verkligen på g, säger Siv Sandberg, delprojektledare för landsbygdsprojektet "Bygd och stad i balans".

Den sista september förra årets avslutade Siv Sandberg sin anställning som turistchef i Örnsköldsvik. Sedan årsskiftet är hon en av kommunens delprojektledare, på konsultbasis, när det gäller att utveckla landsbygden.

– Från första sekund var jag jättepeppad på det här uppdraget. Jag blir inte mindre inspirerad när jag märker vilken vilja det finns på landsbygden. Det här gäller inte bara Bjästa med omland, som jag är ansvarig för.

Siv Sandberg säger att hon är tacksam för att få vara med och arbeta långsiktigt för den bygd som hon är uppvuxen i.

Läs också: Nu blomstrar Bjästa – och mer är på gång: "Rör på sig åt rätt håll lite överallt"

– Jag känner till trakterna i Bjästa, Köpmanholmen och Sidensjö. Hoppas att det ska vara till fördel, för mig, det känns så.

Vi har i ett par artiklar tidigare berättat om att det blåser sköna vindar i Bjästa. I motsats till på många andra ställen i landet, där det läggs ned mackar, ska Bjästa få en butik vid den station som redan är på plats. Och vi har också berättat om en rad nystartade företag – och om rörelser som är på väg in.

– Det känns bra att även den här delen av kommunen ser ljust på framtiden, det rör sig ändå om ett stort område med totalt cirka 6 000 invånare, säger Siv Sandberg.

Ett konkret exempel på att det går åt rätt håll i Bjästa är att självaste Bjästadagen återuppstår efter så många år att nog de flesta trodde att den dagen hade dött. Bjästadagen ska firas den 4 juni; samma dag som det är Dalens Dag.

– I Näske är de också på. Där kommer det att bli någonting i Malte Nybergs anda, säger Siv Sandberg.

Läs också: Här satsar de på bemannad mack: "Jag tror så förbannat mycket på Bjästa"

Den satsning som heter Cesam och som finns mestadels i centrala Örnsköldsvik, ska få något liknande på landsbygden. Bygdsam, som det döpts till, innebär samarbete mellan näringslivet, föreningslivet och kommunen.

Exakt hur det samarbetet ska utformas finns inga mallar för; det kommer att växa fram på en rad olika platser.

– Kommunen och näringslivet ska bidra med medel för att göra ett bra jobb som gynnar landsbygden enligt den målsättning som finns i Stad och bygd i balans. Tillsammans med föreningslivet ska vi skapa massor med energi.

I en grupp bestående av människor boende i Bjästa, Köpmanholmen och Sidensjö har det getts svar på vad som är viktigt för att utveckla landsbygden. Viktiga saker som nämndes var: Lyckad integration, mer bostäder, mer aktiviteter och hög andel lokal handel.