Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen lyssnade på protesterna – gör ny utredning om Varvsbron

Kommunen har lyssnat på protesterna.
Det är inget löfte, men:
– Vi ska utreda möjligheterna att bygga nya Varvsbron där den gamla ligger, säger Leif Lindholm (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Få händelser har skapat sådant engagemang i Husum som stängningen av Varvsbron över Dombäcksviken i juni 2014, och det som skett därefter.

En ny provisorisk bro byggdes en och en halv kilometer närmare E4 och det mesta har talat för att den nya bron – av kostnadsskäl – skulle hamna där. Inte där den gamla Varvsbron fortfarande står.

Ett tjänstemannaförslag upprättat av Mikael Kristiansson, chef för kommunens trafik- och parkavdelning, och Kristianssons uttalanden för tre veckor sedan gav en mycket tydlig vink om detta.

Som det såg ut då var det enda som återstod ett beslut i samhällsbyggnadsnämnden nästa vecka.

Detta till många Husumbors stora ilska. Det har kallats till möten, startats en Facebookgrupp – "Rädda Varvsbron", skällts på politiker och diskuterats.

Påståenden om att a) den gamla Varvsbron ska kunna renoveras, b) att en ny på samma ställe inte alls behöver bli så dyr, har stått som spön i backen.

Läs också: "Flytta inte Varvsbron"

Nu har politikerna lyssnat på protesterna.

Leif Lindholm var på den lokala S-föreningens styrelsemöte på tisdagskvällen och lät efter detta meddela att kommunen i varje fall gör halt.

– Det finns ett antal idéer som är tillräckligt intressanta för att de ska vara värda att utreda, säger han.

– Om inte annat ska en utredning kunna ge svar på alla frågor som finns.

Kommunen och samhällsbyggnadsnämnden satsar en halv miljon kronor på att utreda möjligheterna att bygga den nya Varvsbron där den gamla ligger.

– Ett par alternativ ska utredas, säger Leif Lindholm.

Däremot kommer en renovering av bron inte att utredas igen.

– En renovering låter sig bara inte göras, säger Leif Lindholm bestämt.

Något beslut om Varvsbron kommer därmed inte att tas nästa vecka. Förmodligen tas det i någon form när kommunens budget för nästa år spikas i juni.

– Om det slutgiltiga förslaget om Varvsbron kommer då är oklart, men vi måste i alla fall anvisa investeringsmedel, säger Leif Lindholm.

Karl-Gunnar Häggkvist är ordförande i Grundsunda framtidsgrupp och tog emot beskedet om den nya utredningen med återhållsam glädje.

– Det är bra att kommunen inte bara går på. Tidigare har man ju fått känslan av att frågan redan var avgjord.

– Nu ser det inte alldeles kolsvart ut.

Läs mer:

Akut stängning av Varvsbron