Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen köpte cykelparkering för 431 000

Härnösands kommun vill att fler ska använda cykel.
Därför sattes en cykelparkering upp på torget.
Prislappen landade på 35 000 kronor per cykelplats.

Oppositionsrådet Anders Gäfvert (M) är kritisk och säger att det är bra att det centralt sätts upp en cykelpump för både cyklar och barnvagnar, men däremot ifrågasätter han priset och cykelparkeringen.

– Det är oanständigt med en cykelpump för över 430 000. Men då kommer de som beslutat om detta säga att det också är en cykelparkering, men det hjälps ju inte. Man skulle nog ha skippat det där och utvecklat cykelvägarna i kommunen istället, eller delat ut sadelskydd med kommunloggan på för att främja cyklande. Det hade blivit betydligt billigare för skattebetalarna.

Amanda Lind (MP), var ordförande för Samhällsnämnden då projektet klubbades igenom. Hon säger att det har krävts särskilda anpassningar eftersom man varit tvungna att ta hänsyn till både gestaltning och näringsidkare. Bland annat så fick man överge den ursprungliga tanken på 40 cykelplatser, till förmån för de 12 som nu finns på torget. Efter förutsättningarna så tycker Amanda Lind att det har blivit bra.

Ni frågade aldrig vad det skulle kosta?

– Det här är ett av väldigt många investeringsprojekt som är på gång i kommunen och vi har inte den ordningen att vi brukar gå in i de enskilda projekten. Vi har satt en budgetram för "Cykelvänligt centrum" där det bland annat skulle ingå en cykelpump och en cykelparkering med ett tak på torget, sen så lämnar vi över till tjänstemännen att göra bedömningar utifrån sin expertis, säger Amanda Lind.

Ledare (S): Hur dyrt är för dyrt när det gäller en cykelparkering?

Johan Berg vid teknikavdelningen är den tjänsteman som tog hand om slutbesiktningen, men han vet inte om det har förts diskussioner med Skanska om ett billigare alternativ.

– Jag kan inte svara på den frågan. Det kanske är förvaltningschefen du får prata med om det här, säger han.

Chefen för samhällsförvaltningen, Göran Andersson, säger att han personligen inte varit med i diskussionen och att den gamla handläggaren som varit delaktig har slutat. Han berättar att den enda som kan svara på frågorna är bygg- och miljöchefen Birgitta Westerlind, men hon är sjukskriven.

Har det förts några diskussioner kring priset på cykelparkeringen?

– Det gör det ju alltid, det här var en upphandling och sen har det gjorts förändringar i den. Men vad det kostar är ju reglerat i avtalet.

Men det går ju att köpa ett cykelställ med tak betydligt billigare?

– Man har specialdesignat något som ska smälta in i miljön.

Göran Andersson säger att de har haft en dialog med stadsarkitekten om vad som är lämpligt på området och att de har fått ändra på designen eftersom det funnits ett motstånd mot ett enklare cykelskydd.

– Man kan ju köpa ett sådant här billigt cykeltak och det kostar inte så mycket pengar. Men går man ner på torget så ser man att cykeltaket nu inte stör vyn eller skymmer sikten. Man kan ha olika åsikter om det var dyrt eller billigt, det kan man ha, säger Göran Andersson.

För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.