Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen förbjuder vindkraft i Docksta

Miljö- och byggnämnden i Kramfors stoppar planerna på vindkraft vid Vårdkalleberget i Docksta. Vindkraftverk där anses strida mot både miljöbalken och PBL, plan- och bygglagen.

- Att satsa på vindkraft i sig är vällovligt, men det behöver ju inte ske i den by där man bor och det finns andra mer lämpliga områden i inlandet, säger miljö- och byggchef Rolf Wickström.

Han påpekar också att nämnden var helt enig i sitt ställningstagande, efter att ha vägt samman olika intressen.

- Länsstyrelsen avråder också från vindkraft inom Höga kusten och den synpunkten väger tungt. Skulle vi säga ja till vindkraft inom Höga kusten kan det också bli prejudicerande.

Rolf Wickström menar att det småskaliga och kuperade lanskapet i området har för stora natur- och kulturintressen för att en exploatering ska väga tyngst. Speciellt när det finns andra lämpliga och mindre kontroversiella platser i inlandet. Dessutom finns inga områden i kommunen utpekade som riksintressen för vindkraft.

Föreningen Utanvid har en annan syn på frågan. Man anser att platsen är lite frekventerad av friluftsliv och därför lämplig. Vindförhållandet för vindkraft är också bra. Dessutom ligger berget så till att projektet går att genomföra utan allt för höga kostnader för vägar och ledningar.

Utanvind har också betonat att själva orsaken till världsarvet, den unika landhöjningen, inte på något sätt påverkas negativt av två vindkraftverk.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92