Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen avbryter upphandlingen av tiggarlägret – anbuden för dyra

Nu har den andra anbudstiden för att ta över tiggarlägret gått ut. Den här gången fick kommunen in två anbud, men väljer i stället att avbryta upphandlingen.
– Vi var tvungna att avbryta eftersom anbuden var alldeles för höga, säger Marianne Bergman på kommunen.

Redan i höstas ansåg kommunen att husvagnarna vid södra kajen måste flyttas. Med den tunga trafik och det järnvägsspår som löper längs lägret ansågs det vara för farligt att bo på platsen, som inte heller är planlagd som uppställningsplats för husvagnar.

Dessutom saknas el till husvagnarna efter att den tidigare i år stängts av. Även soporna på platsen har blivit ett sanitärt problem.

I januari i år gick kommunen därför ut med att de sökte intressenter som kunde tänka sig att inhysa de 20-talet husvagnar som i dag står på platsen. När den första anbudstiden gick ut hade ingen hört av sig. Därför förlängdes anbudstiden ytterligare och denna gång fick kommunen in två anbud.

Fläsians camping & stugor AB, som tidigare fungerat som vinterhärbärge åt EU-migranterna på södra kajen, och Laka fastigheter AB lämnade in varsitt anbud. Men någon lösning utifrån anbuden kunde inte presenteras. Orsaken är att anbuden, enligt lagen om offentlig upphandling, överskred gränsen för direktupphandling vilket gjorde det omöjligt att teckna ett avtal. Enligt lagen får en direktupphandling inte överskrida 534 890 kronor, en upphandling som i detta fall skulle löpa under ett år från tecknat avtal.

LÄS MER: "Sökes: Markägare som vill starta nytt tiggarläger"

Anbudet som Fläsians camping lade skulle kosta kommunen 95 250 kronor per månad. Specificerat i anbudet var plats för 15 husvagnar med tillhörande el och servicehus som innefattar tvättstuga, kök, dusch och toaletter. Men även kostnader för renhållningskärl i form av en container, extra bevakning och städning av området för en kostnad av 90 000 kronor per månad fanns med i anbudet. Avtalet skulle gälla i tre månader.

– När vi hade vinterhärbärget stod kommunen för bevakningen, men nu la vi in det i anbudet, säger Bernt Östling på Fläsians camping.

Han tillägger att det inte var några problem när campingen fungerade som härbärge över vintern, utan att det sköttes bra. Bernt Östling är dock öppen för att hitta en lösning.

– Vi är fortfarande intresserade och kanske hör kommunen av sig, säger han.

LÄS MER: "Tiggarlägret kan inte flyttas – ingen markägare i Sundsvall vill ta emot romerna"

En betydligt högre summa lade Laka fastigheter AB in som anbud. Räknat på 15 husvagnar skulle kostnaden för kommunen hamna på 480 000 kronor per månad. Enligt anbudet skulle det i anslutning till uppställningsplatsen finnas toalett och dusch i "anpassade och godkända bodar". Var denna plats finns nämns inte i anbudet, men Johan Larsson på Laka fastigheter säger att det inte rör sig om en camping men att den finns inom Sundsvalls kommun. Prissättningen motiverar Johan med att kommunen inte kan garantera att några EU-migranter faktiskt kommer att flytta från södra kajen.

– Det finns inga garantier på att någon husvagn kommer och kommunen kommer ju inte heller tvångsflytta någon, säger Johan Larsson.

Nu måste frågan återigen upp i kommunfullmäktige. Men någon reservplan för att lösa frågan om lägret i södra hamnen finns inte.

– Nästa steg för kommunen är att antingen inrätta en egen plats dit lägret kan flytta, eller starta en större upphandling, säger Marianne Bergman kanslienhetschef på Sundsvalls kommuns socialtjänst.

Hon menar att det nu är upp till politikerna i kommunfullmäktige att se över vilka alternativ som nu finns. Men några pengar till att driva en camping i egen regi finns inte hos kommunen. De 1,5 miljoner kronor som finns budgeterat per år för el, underhåll och sophämtning för lägret räcker inte, säger Marianne Bergman.

LÄS MER: "Tiggarlägret utan ström igen – saboterade elskåp ligger bakom"