Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunchefen kan hantera konflikter

Efter ett turbulent sammanträde i kommunstyrelsen valdes Lillemor Lindgren till Härnösands nya kommunchef.

- Jag kan bara beklaga den konfliktsituation som har uppstått, säger Härnösands nya kommunchef, Lillemor Lindgren, 61.

Lindgren har ett orubbat förtroende hos kommunalrådet Anders Gäfvert (m). Alliansbrodern Jonny Lundin (c) lade ner sin röst och ville ha ett större urval på kandidater. Socialdemokraternas oppositionsråd Sig-Britt Ahl vill ha en ny "lagledare" och vänsterpartiet kritiserar hennes ledarskap.

Många hade säkert tackat för sig, men det har aldrig varit aktuellt för Lindgren. Den förra diplomaten med en 30-årig karriär på utrikesdepartementet berättar att hon som UD-tjänsteman har jobbat för flera av våra mest kända politiker som bland annat Palme. Hon upplevde efterdyningarna av kuppen i Chile 1973 och hon befann sig i Argentina under militärkuppen där 1975 . Hon har också upplevt efterspelet till kriget på Balkan.

- Jag är uppfostrad i en organisation där konflikter är vardagsmat om än inte interna. Verktyget att hantera sådana situationer har alltid varit samtal och dialog. Det bli nu en viktig uppgift för mig genom dialog skapa ett förtroende mellan tjänstemän och politiker, säger hon.


Mellan raderna kan man se att ditt ledarskap kritiseras?


- I mitt yrkesliv har jag lärt mig att vara tydlig. Det är kanske ovant för vissa. Har man fått en arbetsuppgift som ska vara klar vid en viss tidpunkt så måste man göra det oavsett situationen.

Hon medger att det har varit en oklar roll under hennes tid som vikarierande kommunchef. Det har skapat en osäkerhet bland hennes arbetskollegor, i vissa fall även konflikter.

- Att ha olika meningar är ju tillåtet i vårt land. Nu kan jag agera fullt ut och jag hoppas att det blir lugn och ro i organisationen.

Lindgren har en tillsvidare anställning och ett förordnande för tjänsten fram till 2010.OLA THELBERG
070-218 31 09

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67