Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet: Sanslöst dumt

Lennart Holmlund, S-märkt kommunalråd i Umeå, skräder inte orden:

– Jag förstår inte hur mina partikamrater i Västernorrland resonerat. Sanslöst dumt!

Holmlund är oerhört kritisk mot att socialdemokraterna i vårt län, utom de i Örnsköldsvik och möjligen Sollefteå, drivit på mot bildande av en region med Västernorrland och Jämtland.

– Fullständigt obegripligt. När Ådalsbanan nu snart är klar är det självklart att vi ska bilda en region där hela kusten ned till Sundsvall ingår.

– Jämtland? Har aldrig tillhört Sverige! Jämtarna säger ju att de har en egen republik, säger den färgstarke Umeåpolitikern.

Han är i vart fall glad över att Örnsköldsvik vill tillhöra en nordligare region och ytterligare närma sig Umeå.

– Vi har stor samhörighet och den kommer bara att bli bättre, inte minst tack vare Botniabanan. Universitetet, idrotten, industrin. Fy fan vilket bra kombinat vi bildar!

– Ett av huvudmotiven med att bygga Botniabanan var ju också att förstora arbetsmarknadsregionen.

Som i Örnsköldsvik är politikerna också överens i Umeå om att mellan kommunerna ska stärkas. Anders Ågren är moderat oppositionsråd (och faktiskt uppvuxen i Örnsköldsvik) och säger:

– Våra två kommuner hör ihop. Vi har förordat en lösning med fyra län, men när det nu spricker är det bra att Örnsköldsvik vill gå med oss.

– Vi har ju också redan gått en bit på vägen i Västerbotten och bildat ett regionförbund.

Däremot tror vare sig Holmlund eller Ågren på en region med Norrbotten och Västerbotten (och Örnsköldsvik).

– Det är inget bra samarbetsklimat mellan kommuner och landsting i Norrbotten. En fyralänslösning hade varit bäst, men nu får vi göra det bästa av situationen; en region med Västerbotten och delar av Västernorrland.

– Vi får se vad som händer. Men när jag pratar med partkamrater i Härnösand känner jag att de funderar på vad de givit sig in på, säger Holmlund.