Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunala satsningar och OS-historia på idrottskafé i Härnösand

LÄSARTEXT. Uppslutningen var stor på Bondsjöhöjdens IP då Ulf Andersson, trafik- och fritidschef, och Olof Stenhammar, entreprenör och skapare av OM, Optionsmäklarna, gästade Västernorrlands Idrottshistoriska Sällskap. Stenhammar är också känd som den som ledde Sveriges OS-ansökan till sommar-OS 2004.

Ulf Andersson belyste kommunens satsningar på olika anläggningar som Högslättens IP med konstgräsplan, ishockeyhall, konstfrusen bandyplan och Härnösands Arena med curlinghall, hästsportarenan, simhallen och motionsspåren. Ulf tog även upp trafikfrågor i kommunen där det kan noteras att av kommunens 46 bilar är 65 procent så kallade miljöbilar. Anläggning för tankning av gas har anlagts och från 1 januari har kommunen infört kraftigt subventionerad busstrafik.

På Bondsjöhöjden har stora investeringar gjorts de senaste åren. På IP har de gamla byggnaderna ersatts av en ny rymlig anläggning. Just nu pågår ett stort arbete med anläggning av en granulatfri konstgräsplan. Annat som är på gång i kommunen är ny ledbelysning på elljusspåren, utbyggda konstsnöanläggningar, förbättrad skyltning av motionsspår och utveckling av området kring Godstjärn.

Olof Stenhammar berättade om sin brokiga bakgrund som bondson uppväxt i Finspång, försäljare av julgranar, sjöofficer, företagsledare inom Bonnierkoncernen, arbetet som börsmäklare i USA där han kom i kontakt med optionshandeln, som senare ledde till bildandet av OM. Vi fick också en inblick i kampen för att etablera och utveckla OM samt då man chockade världen med budet på Londonbörsen.

Den olympiska drömmen hos Olof föddes vid 11-12 års ålder, efter Helsingforsolympiaden 1952, och planerna var att söka sommar-OS till föräldrarnas marker i Finspång.

OS i Barcelona 1992 var det första OS live och därefter har Olof varit på plats vid 15 OS. Arbetet som OS-general, eller OS-amiral som han ville kalla sig, tog form under 1995. Uppdraget att få spelen till Stockholm var inte lätt. Det var motstånd från Sveriges Olympiska Kommitté, Riksidrottsförbundet, delar av idrottsförbunden och inte minst allmänheten. Vi fick en bra bild av arbetet med ansökan och spelet bakom kulisserna. I Lausanne 1997 var den slutliga omröstningen om vem som fick arrangera OS 2004. Stockholm röstades bort i andra omgången och spelen tilldelades Aten.

Avslutningsvis betonade Olof att förutsättningarna för att arrangera ett OS i Sverige nu är bättre. IOK:s villkor är helt annorlunda och ekonomiska bidragen mycket större. Dessutom är folkviljan positivare.

Lars Sjölund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel