Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal kräver 745 kronor mer i lön

Annons

745 kronor mer i månaden är LO-facket Kommunals lönekrav, som lämnades till de kommunala arbetsgivarna i dag. Läkarförbundet vill ha siffersatta löneökningar i centrala avtal och Lärarna vill höja sina löner mer än andra grupper.

Flera fackförbund lämnade i dag sina avtalskrav till de kommunala arbetsgivarna (Sveriges Kommuner och Landsting, SKL). De båda lärarfacken vill höja sina löner mer än andra grupper på arbetsmarknaden.

"Lärarlönerna ska framstå som konkurrenskraftiga i förhållande till lönerna för andra yrkesgrupper med motsvarande utbildningslängd och ansvar. Vårt löneavtal ska ge en relativlöneökning till lärarnas fördel", skriver Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.

Även Läkarförbundet vill ha siffersatta löneökningar i centrala avtal. Och avtalsperioden bör vara kort, enligt förbundets avtalskrav.

Kommunals avtalsyrkanden på 745 kronor mer i månaden bygger på LO:s lönesamordning, där lågbetalda grupper får rätt att kräva extra pengar.

I övrigt kräver förbundet att heltid ska vara norm. Och precis som flera andra fack vill Kommunal minska arbetsgivarnas möjligheter att plocka in bemanningsföretag.

"Det ska inte vara tillåtet att använda sig av inhyrd arbetskraft för att lösa permanenta arbetskraftsbehov och på så sätt kringgå lagen om anställningsskydd", skriver Kommunal i ett pressmeddelande.