Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommun sålde betyg för 150 kronor

För 150 kronor styck förvandlade Ljusdals kommun intyg från en privat utbildningsföretag till gymnasiebetyg.

Olagligt, säger Skolinspektionen och nu lovar kommunen att stoppa verksamheten.

Företaget Miroi erbjuder för 4 375 kronor gymnasiekursen svenska A. Läsningen sker på distans och efter genomförd kurs kommer ett betyg underskrivet av rektorn i Ljusdal, klart för ansökning till högskolan. För det har Miroi betalat 150 kronor till kommunen.

Vi har ett samarbete med Ljusdals kommun. Där sitter rektorn och skriver under alla våra betyg. Det spelar ingen roll vilken ort du bor i, vi skickar alla betyg till Ljusdal, säger en kontaktperson på företaget till Dagens Nyheter.

Företagets vd bekräftar uppgifterna.

Detta är olagligt, säger Skolinspektionens chefsjurist Ingegärd Hilborn.

Exklusivt kommunalt

Bara kommuner och landsting får utfärda gymnasiebetyg för vuxenutbildning, säger lagen. Ett privat utbildningsföretag får ge intyg.

Men sedan 2006 har 1 023 personer fått gymnasiebetyg på olaglig väg av Ljusdals kommun. Den före detta vuxenutbildningschefen i Ljusdal, som skrev under avtalet med Miroi, medger att han gjort fel och nu ska avtalet rivas.

Vi har uppmärksammat det här avtalet och det är fullständigt oriktigt. Det måste omedelbart sägas upp, säger Stefan Meuller, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Ljusdal, till TT.

Från kunskapslyftet

Han berättar att han fick kännedom om saken "via medierna". Enligt honom bottnar avtalet i de kontakter som Ljusdal hade med Miori i samband med vuxenutbildningssatsningen kunskapslyftet, då kommunen köpte utbildning av företaget.

Då var det helt legitimt (att utfärda betyg) eftersom kommunen var huvudman för utbildningarna. Sedan har det här fortsatt med kurser som vi i kommunen inte har något som helst med att göra. Och det är ju fullständigt tokigt, säger Stefan Meuller.