Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommission ska granska svensk skola

Annons

Regeringen tillsätter en kommission med utländska experter som ska granska och analysera den svenska skolan.

En oberoende granskning som också kan säga obekväma sanningar, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Kommissionen ska bestå av utländska forskare och experter och arbeta helt självständigt och oberoende under ledning av OECD, sade Björklund vid en presskonferens.

Bakgrunden är den Pisa-rapport som nyligen visade på en kraftig försämring av kvaliteten i den svenska skolan. Tanken är att kommissionen ska göra en närmare analys av de svenska Pisa-resultaten och det svenska skolväsendet.

Enligt Björklund är beslutet inte en eftergift till Socialdemokraterna, som krävt en kriskommission.

Jag har uppfattat det som att de vill ha en partssammansatt kommission, det är fel i det här läget. Det här är en vetenskaplig kommission, en oberoende granskning som också kan säga obekväma sanningar.

Skolverkets generaldirektör Anna Ekström:

Jag ser enbart positivt på detta. Resultaten i Pisa-undersökningen är så allvarliga att det krävs så breda och djupa analyser som möjligt. Det vore synd att inte nyttja den internationella kompetensen.

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund välkomnar beskedet.

Miljöpartiet har visserligen krävt en skolkommission, men det som Jan Björklund nu tillsätter har inga likheter med det förslaget - mer än namnet, anser språkröret Gustav Fridolin.

Vi behöver en riktig skolkommission där man samlar professionen, den pedagogiska forskningen och politiken för att gemensamt se över skolsystemet och lägga fram förslag för hur det ska förändras, säger Fridolin. Vi behöver inte mer forskning för att få reda på att elever behöver mer tid med sina lärare. Vi behöver en utbildningsminister som för en politik som ser till att elever får mer tid.

Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesman Ibrahim Baylan är mer nöjd.

Det är jättebra att regeringen backar också på de här punkterna. Vi har ju föreslagit en kommission och ett forskningsråd men fått nej på det tidigare. Det är helt uppenbart att Socialdemokraterna är motorn i svensk skolpolitik, säger han till TT. Men det räcker inte. Det behövs också åtgärder här och nu i form av mindre klasser, specialpedagoger, investeringar i lärarna och läxhjälp. Det går inte att vänta i åratal med åtgärder som forskarna i dag föreslår, som till exempel mindre klasser.

Att Sverige tar hjälp av utländska experter att granska den svenska skolan är ovanligt men inte unikt. Förutom Grekland har även Norge, Danmark, USA och Skottland låtit sina utbildningssystem på motsvarande vis granskas av utländska experter, enligt uppgifter från utbildningsdepartementet och Skolverket.

Kommissionens arbete beräknas ta minst ett år. Dessutom tillsätter regeringen ett nytt utbildningsvetenskapligt råd och ett nationellt skolforskningsinstitut.

Mer läsning

Annons