Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Komministern: "Obegriplig människosyn"

Hon var en omtyckt medarbetare och utförde sitt jobb exemplariskt.
Ändå beslöt kyrkorådet och kyrkoherden i Grundsunda församling att hon måste sluta.
Orsak: hennes barn lever i familjehem.
– Människosynen är obegriplig, säger komminister Håkan Udd.

I höstas kom det ett anonymt brev till kyrkorådet i Grundsunda församling från en förälder som ifrågasatte kvinnans lämplighet att arbeta med barn eftersom hon har sitt eget i familjehem.

– Brevet var allmänt hållet och det fanns ingen specifik kritik, säger Håkan Udd.

Han berättar att arbetslaget blev bekymrade.

– Hon har varit aktiv i kyrkan i flera år. Vi känner väl till hennes bakgrund och är överens om att hon gjort ett jättefint arbete, det har inte funnits några klagomål. Hon växte med uppgiften och den betydde oerhört mycket för henne.

Kvinnan hade ingen fast anställning i församlingen. Hon utförde diverse jobb när det behövdes, både på expeditionen och i barngrupper.

Allehanda.se har tagit del av ett kyrkorådsprotokoll från den 4:e december 2014. I det går att läsa: "Ledamöterna konstaterar att xx inte haft eget ansvar och fått de bästa vitsord från församlingsassistenten. Inget har inträffat under xx:s tid i verksamheten".

Beslut togs att frågan ändå skulle utredas och att under tiden skulle kvinnan ta en paus från sitt arbete. Hon bads ordna ett utdrag ur belastningsregistret, och man beslöt att bjuda in hennes arbetsledare till ett möte för att ge sin syn på saken. Dessa kriterier skulle ligga till grund för beslutet om kvinnan skulle få vara kvar.

En socialsekreterare i Örnsköldsviks kommun skickade också in ett intyg om att kvinnan inte var dömd för några brott och att det heller inte fanns några misstankar om brott.

Kriterierna uppfylldes. Belastningsregistret visade att kvinnan var fläckfri och hennes arbetsledare gav henne goda vitsord.

Nästa möte skulle äga rum i februari. I samma veva fick församlingen en ny kyrkoherde, Kurt Enberg.

– Vi vädjade till Kurt att ett beslut skulle tas snabbare, berättar Håkan Udd.

Påstötningarna var lönlösa.

Och här tar historien en för arbetslaget oväntad vändning. Protokollet från februari nämner inte ens de tidigare överenskomna kriterierna. I stället ska en barnkonsekvensanalys ligga till grund för beslutet om kvinnan ska få vara kvar.

– Det var fullständigt galet. Vi hade inte kommit överens om någon barnkonsekvensanalys. Kurt Enberg hade på egen hand snickrat ihop den, och sedan har han dessutom sekretessbelagt den.

Kurt Enberg är också aktiv politiker i Folkpartiet i Örnsköldsvik och sitter i deras styrelse.

I de dokument Allehanda.se har tagit del av framgår det att Enberg flera gånger tagit upp hot om massmedial uppmärksamhet med sina anställda. Enligt Håkan Udd finns den biten även med i den barnkonsekvensanalys Enberg själv skrivit.

– Kurt har uttryckt rädsla för media men det är ju irrelevant för fallet. Barnkonsekvensanalysen ska ju vara en allmän handling men beskriver det här specifika fallet, det är extremt oprofessionellt, säger Håkan Udd.

Han är en av fem anställda i församlingen som i en skrivelse till kyrkorådet krävde att beslutet skulle rivas upp. En skrivelse som varit fruktlös, eftersom ett enigt kyrkoråd i slutändan valde att stå fast vid sitt beslut.

– Kyrkorådet vände i ett slag och alla var plötsligt eniga om att hon skulle bort. Vi har alltid stöttat dem som har det lite tufft, men Kurt lyssnade inte på någon av oss i arbetslaget som står bakom skrivelsen.

– Hon är inte välkommen tillbaka. Och vi har förlorat en duktig medarbetare. Kyrkoherdens människosyn är obegriplig.