Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Komikerduo tillbaka med svart humor

Lite svartare. Lite allvarligare.

I nya serien "Succéduon" skämtar Anders och Måns om sig själva.

Den handlar om mänsklig idioti, säger Anders Johansson.

Från "Så funkar det"-humor till en tragikomisk serie om livet kring 30.

Komikerduon Anders och Måns gör nu sitt första humordrama: "Succéduon". Serien har premiär i SVT den 14 januari.

Vi var trötta på oss själva och ville göra något annat. Under ganska lång tid hade vi gjort blandning mellan humor och konstig journalistik. Men när vi gjorde julkalendern förra året fick vi blodad tand och ville göra fiktion. Därför blev vi sugna på vuxenserie, säger Anders Johansson.

"Lite jobbig i bland"

"Succéduon" är till stora delar inspirerad av komikerna själva.

Det är en humoristisks fiktiv serie som handlar om karaktärerna Anders och Måns. Om deras liv och relationer där Måns har flickvän och bil och lägenhet. Han försöker leva ett ordnat liv men allt går åt skogen. Medan Anders lever ett ungkarlsliv, säger Måns Nilsson.

Anders Johansson förklarar:

Om man jämför med det vi har gjort tidigare är det svårt att inte göra något svartare. Det har varit så rosa. Den här serien är lite jobbig i bland. Den handlar om mänsklig idioti, så den blir jobbig att titta på i bland, säger han.

Exemplen från deras egna liv är många.

Vi har en förmåga att försätta oss i jobbiga situationer eftersom vi båda är konflikträdda och jag dessutom är tidsoptimism, säger Måns Nilsson.

Terapeutiskt att spela in

Men serien är inte bara ett vältrande i duons egna misslyckanden.

De har också stulit från vänner och kollegor.

En kollega som vi har snott en historia ifrån är vi lite nervösa för... Han var på firmafest, pratade med en tjej och tyckte att det gick jäkligt bra. Så han smög han av sig sin vigelsring. Tjejen han pratade med tittade på honom och sa "Varför tog du av dig din vigselring?", säger han och skrattar.

Samtidigt berättar de att inspelningen av serien på många sätt har varit terapeutiskt.

Det är terapeutiskt att skriva om det. Och att få känna att även om livet går så här snett så är det inte så farligt. Och det finns en poäng i att hoppa upp på hästen direkt. Har man varit med om något dramatiskt och återupplever det under trygga former kan det vara ett sätt att bearbeta det, säger Anders Johansson.