Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komapatienter får vara neutrala om SD

Äntligen får kvinnor dominera. Som det gör inom fotografi. Bara komapatienter kan vara neutrala mot SD. Läser inte vuxna läser inte barnen heller. Panelen på Kulturtorget tycker till.

Annons

Kvinnor dominerar inom fotografi numera, en ny fotoutställning har 21 kvinnor och 1 man bland utställarna. Varför är det så?

Katarina Östholm, reporter

Kan det vara slumpen? Det finns många skickliga fotografer, både män och kvinnor. Eller: kan det vara så enkelt att pendeln slår tillbaka för kvinnan i gemen, som under århundraden av mansdominerad kulturhistoria fått stå i skuggan omgiven av barnaskaror?

Marcus Melinder, nyhetschef

Svårt att svara på. Däremot tycker jag det är en positiv utveckling när kvinnor tar sina rättmätiga platser inom kulturområdet. När det gäller just fotografering måste jag rekommendera just en kvinna. Susan Sontag och hennes "Om fotografi", men också hennes fascinerande bok "Att se andras lidande".

Elin Holmberg, reporter

Nyhetens behag kanske. Nu har man upptäckt en lite dold grupp som genast exotiseras och förs fram (usch vad cynisk jag är). Men de har ju funnits hela tiden, fast i bakgrunden. För ett tiotal år sedan bjöd Fotomuseet i Sundsvall in den fantastiska dokumentärfotografen Mary Ellen Mark; jag skulle kunna tänka mig att hon som kvinna tillhör en minoritet av fotografer som funnits representerade där.

Soran Ismail får inte vara på SR under valet eftersom han är kritisk mot SD, Sverigedemokraterna? Kan man vara neutral även mot SD?

Katarina Östholm, reporter

Visst kan man vara neutral mot SD. Om man är lobotomerad, ligger i koma eller har en psykotisk störning som sätter alla empatiska funktioner ur spel i hjärnan. Ett parti som negerar tolerans, ödmjukhet och empati har jag inte mycket till övers för.

Marcus Melinder, nyhetschef

Nej, det kan man inte och det ska man inte heller. Ett parti som bygger hela sin politik på att ställa svaga grupper mot varandra och livnär sig på människors osäkerhet och rädsla kan inte betraktas neutralt. Dessutom tycker jag att SR nu har uppnått något slags världsrekord i skitnödighet. Så fick jag det sagt också.

Elin Holmberg, reporter

Neutral är ett intressant ord eftersom det inte går att vara neutral mot någonting egentligen, såvida man inte är en robot. Och att förhålla sig neutral mot ett trångsynt, farligt och skrämmande parti som aktivt jobbar mot demokrati och människors lika värde , vem f-n kan det?

Katarina Östholm, reporter

När det gäller språk och läsning tror jag att hemmet är minst lika viktigt som skolan – om inte viktigare. Hela vuxenvärlden får ta ansvar för att lyfta läsningen och språket. Det är vår tids viktigaste demokratifråga, som sakta håller på att underminera ett helt samhälle.

Marcus Melinder, nyhetschef

Absolut. Barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör. Ett hem där böcker har en naturlig plats och där vuxna läser, lägger grunden för ett läsbeteende även bland barnen.

Elin Holmberg, reporter

Absolut! Mycket mer än i skolan tror jag. Är man själv en dönick som sitter med halvöppen mun, stendöd blick och fingrar på sin ajfån mest hela tiden är det ett sånt barn man får. Ta fram boken!

Mer läsning

Annons