Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolkraften ökar Vattenfalls utsläpp

Annons

Billiga utsläppsrätter i Europa har lett till en ökning av förorenande kolkraft. Vattenfalls 13 kolkraftverk släpper redan ut mer koldioxid än hela Sverige. I år invigs ännu ett.

Samtidigt använder Vattenfall knappt många av sina betydligt renare gaskraftverk - för att de är olönsamma.

Det är helt enkelt billigare att bränna kol än att bränna gas. I dag förlorar vi pengar på att elda gas, säger Andreas Regnell, strategichef på Vattenfall.

Sveriges utsläpp var 57,6 miljoner ton koldioxid 2012. Vattenfall släppte samma år ut 83,5 miljoner ton, varav över 70 miljoner kom från kolkraften.

Allt fler gaskraftverk som ägs av de tio största europeiska energibolagen som läggs i malpåse eller stängs. Under de senaste två åren handlar det om närmare 9 gigawatt av gaskraft som byggts eller köpts för mindre än tio år sedan, vilket motsvarar de svenska kärnkraftverkens totala kapacitet, enligt en studie.

"Skiftet från gas till kol har tveklöst ökat EU:s totala utsläpp. Det är totalt kontraproduktivt ur ett klimatpolitiskt perspektiv", skriver Ben Caldecott, chef för Smith School of Enterprise and the Environment vid Oxford University och forskaren bakom studien, i en kommentar till TT.

För att övergången från kol till gas ska bli av krävs högre priser på koldioxidutsläpp, enligt Andreas Regnell.

Med existerande anläggningar skulle Europa kunna minska utsläppen dramatiskt.

Vattenfall satsade på gas genom det kritiserade köpet av nederländska energibolaget Nuon för 89 miljarder kronor 2009. Bakgrunden till Nuonförvärvet var att Vattenfall trodde att industrin skulle gå över från kol till gas, eftersom gas har bara cirka en tredjedel av utsläppen jämfört med brunkol, enligt Regnell. Men i somras tvingades Vattenfall skriva ned värdet på Nuon med 30 miljarder kronor, framför allt på grund av just olönsamma gasverk i Nederländerna. Störst är gaskraftverket Magnum som invigdes 2012 och har kapacitet att producera el åt två miljoner hushåll. Det körs nästan inte alls i dag.

Mer läsning

Annons