Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köldchocken: häftiga minusgrader i Kanada hotar världscupsavslutningen

Vädergudarna tar i ordentligt och bjuder på temperaturer på ner mot minus 23 grader i Kanada. Det kan bli ett hot mot minitouren som avslutar världscupen den här säsongen.

Särskilt sprinten på fredag kan bli ett problem när meteorologerna i Montreal hotar med minus 23 grader i tävlingsområdet.

– Den absoluta gräns som är satt i FIS-reglerna är minus 20 och det är hugget i sten. Det kan också finnas tillfällen då temperaturen ligger på minus 15-16 grader men vinden gör det kallare och det är alltid juryn som har ansvar för att se till helheten, säger den tekniska FIS-delegaten Torbjörn Broks Pettersen till NRK.

– Det ansvaret måste de ta på allvar. Det handlar om åkarnas hälsa, fortsätter han.

Sprinten körs dock en bit in på eftermiddagen och då kan temperaturerna mildras, enligt norska meteorologen Kristian Gisslefoss. Han menar att temperaturen kan ha hunnit stiga till upp mot minus tio. Därför bör åkarna hålla huvudet kallt inför en eventuell reducering av antalet tävlingar, eller uppskjuten tävling.

Fotnot: under nästkommande vecka tvärvänder vädret och det kan bli upp till 14 plusgrader i samma område, enligt NRK.