Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koalition skapar frågetecken

Annons

Valet i Tyskland innebar en storseger för förbundskansler Angela Merkel - men någon egen majoritet ser det inte ut att bli.

I stället väntar troligtvis koalitionsförhandlingar, som kan bli svåra.

Om FDP inte skulle ta sig över femprocentsspärren är det sannolika att det blir en stor koalition, säger Stefan Fölster, chef på Reforminstitutet.

Och tyvärr, förra gången det var en stor koalition var det ett recept på inaktivitet på hemmaplan. Eftersom det verkar tydligt att liberalerna åker ut kommer det att bli otroligt komplicerade koalitionsförhandlingar. För Socialdemokraterna är det ett av de svåraste beslut det här partiet har haft att fatta de senaste decennierna, säger Svante Weyler, förläggare och Tysklandskännare.

Kärnväljarna borta

I övrigt tycker han resultatet ser spretigt ut.

Det är ingen enkel rörelse i valmanskåren att analysera. Begreppet kärnväljare är snart moget för museet.

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, ser också problem med valresultatet.

Skulle det bli en storkoalition mellan CDU/CSU och SPD väntar regeringsförhandlingar och då finns det frågetecken på skatteområdet och inom energipolitiken, säger han.

Att det tyska valet är avklarat kan innebära en islossning för politiskt beslutsfattande, poängterar Bergqvist:

Avvaktan på valet har förlamat beslutsmaskineriet i hela EU.

"Stark kansler"

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gratulerade sent på söndagskvällen Angela Merkel till segern. I ett e-postmeddelande skriver han:

"Angela Merkel har spelat en viktig roll i den europeiska krishanteringen och jag ser fram emot att fortsätta det nära samarbete som vi haft under alla år".

Merkels framgång var oväntat stor, kommenterar Socialdemokraternas riksdagsman och Tysklandskännare Leif Jakobsson, på plats i Berlin.

Hon ger ett intryck av stabilitet och har kunnat stå på en solid politiskt plattform. En skicklig maktspelare, en stark kansler.

Mer läsning

Annons