Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KO kräver värderingssajt på miljoner

Bolaget bakom internetbaserade bilvärderingstjänsten bilpris.nu kan tvingas betala miljonbelopp för bland annat vilseledande marknadsföring.

Konsumentombudsmannen (KO) har i Stockholms tingsrätt stämt företaget Byggbyrån i Höllviken och två av männen bakom bolaget på tre miljoner kronor i så kallad marknadsstörningsavgift.

KO har mottagit en rad klagomål från bilvärderingstjänstens kunder och säger att företaget uppsåtligen eller av vårdslöshet har lurat kunderna.

Det handlar bland annat om svårigheter att veta vad värderingsuppdraget kostar, att konsumenterna har vilseletts i fråga om den lagstadgade rätten till ångervecka och om att bolaget felaktigt påstått att man ombesörjde "manuella" värderingar av värderingsmän.

Själva tjänsten har gått till så att en bilägare kunnat knappa in sitt fordons registreringsnummer och antalet körda mil. Därefter har bolaget sms:at utfallet av värderingen till bilägaren och i brev skickat ut ett "värderingsintyg". Det hela har kostat 399 kronor.

Av KO:s stämning framgår att Byggbyrån i Höllviken med säte Kristianstad haft starka kopplingar till en rad andra företag, kända för sina skumraskaffärer, däribland en annan bilvärderingssajt som sedermera gick i konkurs. I december stängde bilpris.nu tillfälligt för "service".