Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knasvänstern har ordet!

Som många nog sett och uppmärksammat, har vi i Vänsterpartiet Örnsköldsvik presenterat vår budget inför nästa mandatperiod under devisen: Stöd efter behov!

Gratis kollektivtrafik gynnar väl inte de som har det svårt?

Svar: Jo!

Folk som inte bor i centrala Ö-vik och ej har råd att ta sig till service i centralorten, gynnas. Barn och ungdomar som växelvis bor hos mamma och pappa på olika orter, gynnas. Fattigpensionärer, gynnas. Flyktingar med 67 kronor i dagersättning som behöver ta sig till stan, gynnas. Förutom andra utsatta grupper, gynnas alla vi andra. Jag som tar bilen från Mellansel till mitt arbete i stan, gynnas. När jag sätter mig i bilen, och ser ”gratisbussen” susa förbi på vägen, får även jag som bilpendlare upp gratisbuss-ögonen! Miljön kommer då att gynnas.

Höja skatten med 50 öre! Vem gynnar det?

Alla med anhöriga inom äldrevården vet att de som jobbar där gör ett hästjobb med allt vad det innebär att hjälpa, vårda, städa, tvätta, plus mycket annat. Arbetsbördan är alldeles för betungande, och vikarier svårt att få. Våra äldre plus personalen är mera värd än så!

Jag själv arbetar inom skolan, och har så gjort de senaste tio åren. Inom skolan har nu ”kokande grodan-effekten” uppnåtts. Om man släpper ner en groda i kokande vatten, hoppar den direkt upp därifrån, men lägger man ner en groda i kallt vatten och successivt värmer upp vattnet, då kokar grodan!

Bara under den tioårsperiod som jag har jobbat inom skolan har det skett en stor förändring. Arbetsuppgifter har lagts på arbetsuppgifter på redan ansvarstyngda lärares axlar. Numera ska lärarna vara tusenkonstnärer utöver det pedagogiska uppdraget. Nu kokar lärarna!

När man dessutom har så snålt tilltagen budget för materielanskaffning att man inte ens har klassuppsättningar böcker till alla klasser, så blir skolveckorna allt annat än en dans på rosor. Människor utanför skolan kan inte förstå vilka nivåer man har att rätta sig efter. Exempel: En slöjdlärare med cirka 250 barn på helårsbasis ha en budget på 15 000–20 000 kronor. Detta ska då räcka till att hålla maskiner och verktyg i slöjdlokalen uppdaterade, plus allt material till eleverna! Är detta rimligt?

Som grädde på moset har Björklund skapat ett system med så omfattande nationella prov, att högskoleprovet verkar som en västanfläkt i sammanhanget. Det skall rättas av lärarna, utöver alla andra arbetsuppgifter! Sen frågar man sig storögt: Varför är det omöjligt att få tag på vikarier till skolan? Undrar varför!

Till dessa grupper styr vi stora delar av vår skattehöjning, med personalförstärkningar i form av både flera fast anställda lärare, samt fast anställda vikarier i vikariepoler, som kan arbeta där behov finns.

Vi säger nej till bygge av en ny simhall vid gamla busstationen!

Vi lägger istället de miljonerna i potten för uppförande av en ny Bredbynskolan.

Ledarskribenten för Allehanda.se, Tomas Izaias Englund, skriver nedsättande på sin Facebooksida om hur ”knasvänstern tänker brandskatta befolkningen i Ö-vik med skattehöjning”. När han gör det, nedvärderar han inte bara vårt politiska arbete för att göra Örnsköldsvik till en bra kommun för alla, utan också alla ni som sliter och gör ett kanonjobb ute i kommunens verksamhet, samt alla andra ni som är i behov av stöd från kommunen för att få livet att bli lite mera uthärdligt. Alltså målgrupper för vår budget.

Rösta i höst, och rösta för solidaritet!

Göran Wåhlstedth

Ordförande och gruppledare för Vänsterpartiet i Örnsköldsvik

Läs svar direkt från Tomas Izaias Englund: Håller inte måttet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel