Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klubbar får vänta på lägre polisnota

Annons

Idrottsklubbar som drivs som aktiebolag får räkna med höga notor för polisbevakning vid matcher även nästa år.

Regeringen håller med om problemen, men ska utreda frågan på nytt.

Jag förstår att det är betungande för idrottsföreningarna. Vi ska ha ersättningsnivåer som är rimliga och fungerar, säger justitieminister Beatrice Ask till TT.

Utredningen ska ha ett förslag klart till 30 april nästa år. Därmed slänger regeringen det tidigare utredningsförslaget i papperskorgen. Den förre rikspolischefen Björn Eriksson föreslog i våras att idrottsklubbar som drivs som aktiebolag ska undantas från kravet på att betala polisen för bevakning i samband med matcher.

AIK Hockeys vd Peter Birath säger till TT att det inte var någon god nyhet att få höra att den första utredningen ska kastas.

Detta förbättrar inte vår situation, det blir väldigt kännbart för vår ekonomi, säger han.

AIK Hockey och Djurgården Fotboll kommer att diskutera om man till och med ska lämna aktiebolagsformen och låta elitverksamheten gå in i den ideella föreningen igen för att få bort poliskostnaderna.

Av Sveriges omkring 20 000 idrottsföreningar drivs cirka 25 som idrottsaktiebolag. Klubbar som drivs som ideella föreningar behöver inte betala polisbevakning.

AIK:s och Djurgårdens idrottsbolag i fotboll och ishockey har överklagat varje polisnota som klubbarna fått. Polisen har i många fall debiterat maxbelopp, som sedan kan skrivas ner. AIK Fotboll har gått till domstol för att redan från början få reda på de faktiska kostnaderna, skriver Expressen.

Polisen vill heller inte redovisa hur man kommer fram till beloppen, säger AIK:s vd Johan Strömberg till Expressen. Du köper grisen i säcken varje gång och kan inte ifrågasätta varför det inte finns någon gris i säcken, säger Djurgården Fotbolls evenemangsansvarige Mats Jonsson till TT.

Justitieminister Beatrice Ask vill inte göra undantag för idrottsaktiebolag när till exempel arrangörer som ordnar kultur- och musikfestivaler får betala polisbevakning.

Det blir orättvist att undanta en viss typ av verksamhet, säger Ask.

Ordföranden i riksdagens justitieutskott, socialdemokraten Morgan Johansson, är kritisk till att Ask tillsätter en ny utredning.

Hon slänger ett utredningsförslag i papperskorgen som hela idrottsrörelsen gått och väntat på. Nu kommer det inte att finnas någon lösning på detta under nästa fotbollssäsong, säger han.

TT: Men vore det inte orättvis att undanta bara idrottsklubbar från kostnadsansvar och inte även arrangörer inom kultur?

Beatrice Ask slår knut på sig själv. Björn Eriksson (den tidigare utredaren) ville utreda även det, men regeringen valde bort den delen, så det borde hon tänkt på tidigare, säger Morgan Johansson.

Socialdemokraterna anser att idrottsklubbar ska undantas från kostnadsansvaret.

Att frågan ska utredas på nytt tycker Björn Eriksson är olyckligt med tanke på tidsaspekten.

Det kan bli en väldigt lång period som man ska fortsätta överbetala på ett sätt som faktiskt klubbarnas ekonomi inte bär, säger Eriksson till TT.

Eriksson tror att det inte är givet att den nya tillämpningen av betalning för polisarbetet kan vara i kraft till 2014.

Han ska lägga fram sitt slutbetänkande i huliganfrågan till den 31 mars.

Vad som kan vara en rimlig kostnad för polisbevakning vill inte Ask spekulera i. Ersättningsnivåerna kan i dag motsvara full kostnadstäckning, vilket innebär att avgiften är 920 kronor per påbörjad timme för varje polis som behövs för bevakningen. Polisen har dock möjlighet att ge rabatt.

Mer läsning

Annons