Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klitjko lämnar krissamtalen i Kiev

Annons

Ukrainas oppositionsledare Vitalij Klitjko drar sig ur de krissamtalen med regeringen.

Landets hårt kritiserade nya lag om inskränkt mötesfrihet trädde i dag i kraft efter en orolig natt.

Det är ledaren för Nationella säkerhets- och försvarsrådet som uppger att Klitjko lämnar samtalen.

Den nya lagen gör det straffbart att blockera offentliga byggnader och förbjuder maskering i demonstrationer. Dagen innan varnade president Viktor Janukovytj för att de våldsamma sammandrabbningarna mellan demonstranter och polis i Kiev hotar hela Ukraina.

Under natten har det varit spänt mellan demonstranter och kravallpolis. Polis förstörde en barrikad och en katapult som demonstranterna byggt. Båda sidor kastade stenar, bensinbomber och chockgranater på varandra och skottlossning hördes, enligt Interfax.

Den nya lagen trädde i kraft i och med att den i dag publicerades i parlamentets tidning Ukrainas röst. Lagen gör det bland annat straffbart att blockera offentliga byggnader och förbjuder demonstranter att maskera sig. Lagen har kritiserats skarpt av länder i väst och i går sade Sveriges utrikesminister Carl Bildt att det kan bli aktuellt med sanktioner mot Ukraina.

Landsomfattande protester har skakat landet sedan i november då president Janukovytj överraskande satte förhandlingarna med EU om ett samarbets- och frihandelsavtal på paus. I stället närmade sig Kiev Ryssland.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger vid en presskonferens att sammandrabbningarna mellan oppositionen och polisen i Ukraina är på väg att hamna "utom kontroll". Han manar också Europa att hålla sig utanför Ukrainas politiska kris, och kallar Europas stöd till demonstranterna för "oanständigt" med hänvisning till att höga tjänstemän från USA och EU mött protestledare och besökt demonstranternas läger i Kiev.

Vi skulle föredra om vissa av våra europeiska kollegor inte betedde sig så icke-ceremoniellt, säger Lavrov.

Mer läsning

Annons