Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatuppgörelse i natt

Annons

Världens viktigaste ledare träffade i natt en klimatöverenskommelse. Men uppgörelsen måste antas av alla de 193 länderna på klimatkonferensen i Köpenhamn, vilket kan orsaka nya problem. Sudan hotade att inte skriva på.

Efter två och en halv timmas diskussion kunde länderna på toppmötet enas strax före klockan ett i natt. Då hade Kina lyckats få bort en formulering där det krävdes att tvågradersmålet småningom ska sänkas till 1,5 grader.

Men nya problem tornar upp sig. Ordföranden för u-ländernas paraplyorganisation G77, Lumumba Di-aping från Sudan, avvisade fullständigt överenskommelsen vid en presskonferens.

Det som hänt är att USA, tillsammans med Danmark, har kört över alla andra länder. Överenskommelsen är extremt usel. Den innebär ett övergrepp mot de fattiga, mot all transparens, mot jämställdhet mellan länderna. Den avlägsnar alla skillnader som vi trodde fanns mellan Obama och Bush.

Det var dock oklart om Di-aping uttalade sig för hela G77, som han påstod, eller bara för Sudans räkning. Kina, Indien och inte minst Sydafrika har alla sagt ja till överenskommelsen trots att de tillhör G77. Di-aping kunde inte svara på varför de godkänt överenskommelsen.

Ni måste fråga dem, sade han bara.

Han visste inte heller hur andra länder i G77 skulle rösta i slutändan. Men han sade tydligt att Sudan inte skulle skriva under dokumentet.

Utkastet som diskuterades på toppmötet uppgavs vara "uppmjukat" för att kunna bli accepterat av alla parter. Det är dock, enligt en källa, så svagt att det snarast bör kallas en politisk deklaration. Målet att jordens uppvärmning ska begränsas till högst två grader under seklet nås inte, eftersom de viktiga länderna inte utlovat tillräckliga utsläppsminskningar.

Redan under dagen fanns besvikelse hos många länder och miljöorganisationer. USA:s president Barack Obama kom till mötet med stora förhoppningar på sig. Men han hade inga nya bud med sig.

Den hårda striden på toppmötet, som var över vid ett-tiden i natt, handlade om att sätta upp mål för utsläppsminskningar till 2020. EU ville att både Kina och USA höjer sina bud. Även USA låg på Kina och krävde dessutom garantier för att utlovade utsläppsminskningar kan kontrolleras.

I utkastet till överenskommelse nämndes dock inga siffersatta mål för 2020.

Även Obama gick ut under kvällen och förklarade att det fanns någon slags uppgörelse men bara mellan USA, Kina, Brasilien, Indien och Sydafrika. Han sade på en presskonferens att detta var "början, inte slutet".

Det här kommer att bli svårt och kommer att ta tid. Men detta är ändå en framgång, sade Obama.

Obama betonade att utsläppsminskningarna kommer att listas i särskilda appendix i överenskommelse. Där kommer varje lands löften att kunna utläsas och sedan, med tiden, bli föremål för internationella analyser och granskningar. Detta garanterar också en viss transparens mellan länderna vilket USA krävt. Med tydlig hänvisning till Kina sade Obama:

Detta är en stor utmaning för de snabbt växande u-landsekonomierna. Det är första gången de gör något liknande.

Ännu vid midnatt fortsatte mötet.