Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimattext kraftigt försenad

Sent på onsdagen väntade världens länder ännu på att det danska ordförandeskapet skulle lägga fram ett nytt utkast till klimatavtal. Men risken var uppenbar att den nya texten inte skulle bli klar förrän på torsdagen.

Mötet är redan i stark tidsnöd men innan utkastet är klart kan inte förhandlingarna om slutdokumentet börja.

På mötescentret Bella Center satt ännu vid halv elva på kvällen både delegater och journalister och väntade spänt. Rykten hade talat om att texten var på väg, men det började se ut som om utkastet kanske inte skulle kunna presenteras förrän torsdag förmiddag.

Orsaken är i första hand de fortsatt djupa motsättningarna mellan i-länder och u-länder. Inom EU är frustrationen enorm över vad man uppfattar som ren obstruktion från vissa u-länder med Kina i spetsen.

FN:s klimatchef Yvo de Boer försökte hålla modet uppe efter att förhandlingarna nästan stått stilla under onsdagen. Han trodde på kvällen fortfarande att en framgång är möjlig, men menade att det närmaste dygnet skulle bli absolut avgörande.

Det danska ordförandeskapet kämpade med att få fart på förhandlingarna genom att föra dem vidare i en mindre grupp. Flera u-länder med Kina i spetsen ville ha mer tid att diskutera en förlängning av det nuvarande klimatavtalet, Kyotoprotokollet. De kallade den danska planen "oacceptabel" och "odemokratisk".

Kyotoprotokollet innebär bindande åtaganden för en rad i-länder, men inte för u-länderna. EU vill ha ett helt nytt avtal som omfattar alla, medan många u-länder vill ha kvar det gamla.