Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatsans: "Kalla oss inte bluffmakare – vi håller oss till faktiska observationer när det gäller klimatet"

Svar på ”Verklighetsfrämmande och osann insändare – jorden blir varmare – inte kallare”, Ordet fritt 20 februari.

Geofysikern och universitetslektorn Mikael Berglund beklagar att vår insändare publicerades. Skall allehanda.se censurera för honom misshagliga inlägg?

Berglund kallar oss "bluffmakare" och anklagar oss för att förbigå växthuseffekten. Men av utrymmesskäl koncentrerade vi oss på faktiska observationer som talar för möjligt kallare klimat framöver.

Atmosfärens temperatur beror främst på solens värmestrålning, jordens massa (gravitation) samt atmosfärens massa (antal molekyler) och täthet – oavsett atmosfärens sammansättning. 

Trycket av ovanliggande atmosfär får molekylerna under att röra sig fortare, så att det är varmast i marknivå. Värme utifrån tillförs av inkommande solstrålning – mer i solsken och på sommaren.

■■ För fler insändare, klicka här.

Venus, jämnstor med jorden men närmare solen, har 90 gånger tätare atmosfär och cirka 480 graders medeltemperatur. På betydligt mindre Mars, längre från solen med en bråkdel av jordens atmosfär, är det 63 minusgrader. Bådas atmosfär är till 95-96 procent koldioxid.

Främst vattenånga, men marginellt även koldioxid och andra gaser, kan vid vissa frekvenser ta upp energi ur från jordytan åtgående strålning. Men dessa frekvenser är nästan mättade så att mer vattenånga och koldioxid har minimal verkan.

Forskare vid USA:s vädertjänst NOAA har justerat ned det varma 1930-talet för att få nutiden att verka varmare. NOAA-forskaren, Dr. John Bates, har avslöjat att hans chef, Dr. Thomas Karl, medvetet har manipulerat data.

På 1980-talet rapporterade Dr. Karl först global ökning och sedan minskning under 1900-talet. Men senare ändrade han den senare avkylningen till 0,45 grads uppvärmning.

Även professorerna Ole Humlum och Wibjörn Karlén har påtalat manipulerade data från NOAA. 1900-talets varmaste år anses vara 1934 och 1998. Frånsett särskilt varma El Niño-strömmar 1997/98 och 2015/16 har jorden knappast värmts sedan 1996.

Solen är nämligen åter lika passiv som under lilla Istiden. Då rådde periodvis missväxt, nöd och svält.

Tege Tornvall

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel