Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatpanel: Människan bakom värmen

Annons

Det är extremt troligt att människan ligger bakom uppvärmningen av jorden sedan mitten av 1900-talet, säger FN:s klimatpanel IPCC i sin nya rapport.

Kraftigt sänkta utsläpp krävs för att stoppa klimatförändringarna, enligt panelen.

FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon inledde presskonferensen om rapporten via länk och avslutade med orden:

Värmen är på (The heat is on). Nu måste vi agera.

Människans påverkan på klimatet är mycket tydlig, och går dessutom att se i de flesta regioner i världen, enligt IPCC. Panelen säger också att bevisen för människans påverkan har växt genom åren, tack vare bättre och säkrare observationer och förbättrade klimatmodeller.

De senaste tre decennierna har varit varmare på jordytan än något annat decennium sedan 1850.

Att förhindra fortsatta klimatförändringar kommer att kräva stora minskningar av växthusgasutsläppen, säger Thomas Stocker, en av två ordförande vid utarbetandet av rapporten.

Enligt Stocker är det troligt att temperaturhöjningen fram till år 2100 kommer att överskrida 1,5 grader Celsius, jämfört med år 1900 - detta under förutsättning att växthusgasutsläppen hålls på en inte alltför hög nivå.

Skulle utsläppen bli högre kommer temperaturerna sannolikt att höjas med mer än två grader Celsius.

Värmeböljor kommer att bli mer frekventa, och kommer att vara längre, säger Stocker. Det viktigaste i rapporten är att det nu bekräftas att klimatet förändras, att det är vi människor som orsakar det och att klimatförändringarna kommer att fortsätta i framtiden. Det är också ett viktigt budskap att vi kan begränsa framtida förändringar om vi minskar utsläppen, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet och klimatexpert på SMHI.

Han är huvudförfattare till ett av kapitlen i rapporten.

Enligt rapporten är det troligt att temperaturhöjningen fram till 2035 kommer att bli 0,3 till 0,7 grader. Havsnivåerna kommer troligen att höjas rejält fram till 2100 - prognoserna varierar från 0,26 till 0,82 meter beroende på hur stora växthusgasutsläppen blir.

"FN:s klimatpanel visar att det är möjligt att klara det viktiga tvågradersmålet men att det är extremt bråttom att klimatsäkra och utveckla våra samhällen", säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande. Hon varnar för "katastrofala konsekvenser som resulterar i fortsatt global uppvärmning, höjda havsnivåer och irreparabla skador för våra samhällen."

IPCC säger hur det är, men de säger inte vad vi ska göra åt det. Den biten är upp till oss och politikerna, säger Christian Azar, professor i hållbara energi- och materialsystem på Chalmers. Vi måste göra en genomgripande förändring av våra energisystem, vilket är en gigantisk utmaning.

Han menar att det bara kan hända genom förändringar på en hög politisk nivå.

Johan Rockström, professor i miljövetenskap, säger att 70-80 procent av rapporten består av sådant forskarna redan visste men nu fått starkare belägg för. Men också en hel del nytt.

Där är kanske det allra viktigaste att rapporten inkluderar mycket starkare skrivningar om konsekvenser redan i dag. Det finns i dag mycket bättre observationer av den accelererande avsmältningen av havsis i Arktis. Det finns för första gången skrivningar om att även Antarktis förlorar massa.

Själv är han väldigt spänd inför den del av den nya IPCC-rapporten som kommer senare och som redogör för de ekonomiska och tekniska möjligheterna att hamna under en temperaturhöjning på två grader.

Den här rapporten kommer att visa att vi har oerhört attraktiva alternativ till kol, olja och naturgas. Där står vi inför en ny industriell revolution, säger Rockström.

Panelen fick under presskonferensen frågan om den tror att den nya rapporten tystar klimatskeptikerna.

Vårt jobb är att framföra vetenskapliga slutsatser. I rapporten slår vi fast hur angeläget det är att minska utsläppen av växthusgaser. Jag hoppas att det är ett budskap som världen vill ta till sig, säger IPCC:s ordförande Rajendra Pachauri.

Nu sägs också att havsisen i Arktis under sommaren kommer att minska med 43 till 94 procent fram till år 2100. Ett så gott som isfritt hav i september varje år är fullt möjligt.

Greenpeaces Sverigechef Annika Jacobson väljer ändå att se det positiva. "Rapportens viktigaste slutsats är att loppet inte är kört", säger hon i ett pressmeddelande.

Fakta: IPCC:s rapport

Rapporten tar upp den rent vetenskapliga biten av klimatproblemet. Den första av totalt fyra delrapporter under de kommande månaderna.

Rapporten har ytterligt noga gåtts igenom av delegater från 110 länder. Ord och formuleringar har vägts på guldvåg inför publiceringen. Till slut har man enats om 18 slutsatser, uttryckta på ett enkelt och lättförståeligt sätt, enligt Thomas Stocker.

Mer läsning

Annons