Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatmötet i Köpenhamn har startat

Världens länder har nu samlats i Köpenhamn på FN:s klimatkonferens. Målet är att bli ense om åtgärder för att bromsa den globala uppvärmningen.

Jag är här för att lyckas, sade miljöminister Andreas Carlgren.

Till ljudet av bongotrummor och miljöaktivisters skanderande vällde konferensdeltagarna in mot konferenscentret Bella Center i Köpenhamn på morgonen.

Efter öppningsceremonin startar maratonförhandlingarna mellan företrädare för 192 länder. De är piskade att få fram ett utkast till en överenskommelse som kan bromsa utsläpp av växthusgaser som beskylls för att ligga bakom uppvärmningen och klimatförändringar.

Förhandlarna måste också bli ense om stöd till fattiga länder som också är värst utsatta för klimatförändringar - från torka till översvämningar och kraftiga oväder samt stigande havsnivåer.

Sveriges miljöminister Andreas Carlgren (C) ska som företrädare för EU försöka få framför allt Kina och USA att höja sina bud. Det är en förutsättning för att EU ska sträcka sig upp till en 30-procentig minskning av koldioxidutsläppen fram till 2020, räknat utifrån 1990 års nivå.

EU vill gå upp till 30 procent och själv skulle jag bli besviken om andra parter fastnar på så låga bud att vi inte kan gå upp till 30 procent, sade Andreas Carlgren efter att ha medverkat vid klimatmötets invigning.

Att USA:s president Obama bestämt sig för att medverka i klimatmötets slutfas är ett gott tecken, anser han. Det har definitivt höjt förväntningarna.

Doktor Rajendra Pachauri, som leder FN:s klimatpanel, undrade i sitt invigningstal om det som kallas "Climategate" grävts fram för att misskreditera klimatpanelen.

Hackare tog sig nyligen in i servrarna på den ansedda brittiska klimatenheten (CRU) vid University of East Anglia i Norwich och kopierade och publicerade tusentals personliga e-brev. Vissa formuleringar i meddelandena har tolkats som bevis för att CRU medvetet manipulerat forskningsresultat för att överdriva klimatförändringarna.

Men Pachauri avfärdade tanken på att innehållet i de avslöjade e-breven skulle ha någon betydelse för klimatarbetet:

Jag kan stolt meddela att resultat från många olika oberoende forskargrupper från olika delar av världen ligger till grund för vårt arbete, sade han.

I sitt tal gav han också värdlandet Danmark en eloge för den framgångsrika utvecklingen på vindkraftområdet. Länder som Danmark och Tyskland visar att en miljövänlig politik går att förena med goda ekonomiska resultat, framhöll Rajendra Pachauri.