Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatmötet en besvikelse

FN:s klimatmöte i Köpenhamn såg på fredagskvällen ut att vara på väg mot ett misslyckande.

Ett avtal blir kanske inte klart förrän någon gång efter 2010. Och inga fler minskningar av växthusgasutsläppen utlovades.

Många av världens stats- och regeringschefer kämpade på fredagen desperat för att förhindra att klimatmötet i Köpenhamn blev ett fiasko.

På fredagskvällen pågick tuffa förhandlingar mellan ett 30 utvalda ledare, bland andra USA:s president Barack Obama och EU:s ordförande, statsminister Fredrik Reinfeldt.

Målet var att få till en politisk överenskommelse om de viktigaste frågorna, men det som läckte ut från förhandlingarna var en stor besvikelse för både många länder och miljöorganisationer.

Det har varit ändlösa diskussioner, ändlösa möten. Efter vad som hänt här är vår förmåga satt i tvivel, sade Barack Obama i ett anförande under en förhandlingspaus.

Något nytt utspel hade Obama dock inte med sig och inte heller den kinesiske premiärministern Wen Jiabao kom med något nytt.

Avtal skjuts upp?

Den hårda striden på toppmötet, som såg ut att kunna pågå långt in på natten, handlar delvis om att sätta upp mål för utsläppsminskningar till 2020.

Men det handlar i lika hög grad om en kamp mellan utsläppsjättarna Kina och USA om begreppet transparens. USA kräver att Kinas utlovade utsläppsminskningar ska granskas internationellt. Kina motsätter sig detta. Frågan, som kan stjälpa hela mötet, diskuterades av Obama och Wen vid ett separat möte under kvällen.

I det senaste utkastet till överenskommelse nämndes inga siffersatta mål för 2020. Dessutom hade 2010 strukits som slutdatum för ett nytt bindande klimatavtal. Det innebär att det kan dröja mycket länge innan ett avtal blir verklighet. Helt klart är att förhandlingarna kommer att fortsätta nästa år.

Tanken var i början av detta år att världens ledare skulle anta avtalstexterna under högtidliga former i Köpenhamn. Nu ser det ut som om de i bästa fall får nöja sig med en politisk överenskommelse och återkomma till klimatmötet i Mexiko om ett år.

Värmestegring

I texten slogs fortfarande fast att temperaturökningen inte får överstiga två grader. Men det målet kan vara i farozonen. En ny analys av FN:s klimatsekretariat visar att de bud som länderna lagt på bordet är otillräckliga och kan leda till en temperaturökning på tre grader.

Samtidigt sades att nya överväganden ska göras 2016 om tvågradersmålet bör sänkas till en temperaturhöjning på högst 1,5 grader.

I utkastet föreslogs också att i-länderna ska reducera sina utsläpp med 80 procent till 2050. Totalt ska minskningen, u-länderna inkluderade, vara 50 procent jämfört med 1990 - fast under kvällen uppgavs att Kina motsatte sig detta mål.

Det sades också i texten att växthusgasutsläppen måste nå en topp så snart som möjligt, men inte exakt när.

I utkastet utlovades dessutom de allra fattigaste länderna 30 miljarder dollar under 2010-2012. På längre sikt utlovades 100 miljarder dollar årligen från 2020 bland annat för att minska utsläpp i u-länder.