Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatmötet en besvikelse

Annons

Världens viktigaste ledare var nära en urvattnad klimatöverenskommelse när klimatmötet gick in på övertid.

Besvikelsen väntades bli stor över slutresultatet.

Världens stats- och regeringschefer kämpade under hela fredagskvällen desperat för att förhindra att klimatmötet i Köpenhamn blev ett fiasko. Tuffa förhandlingar mellan ett 30-tal utvalda ledare, bland andra USA:s president Barack Obama, drog ut på tiden. Vid 23-tiden gick Frankrikes president Nicolas Sarkozy ut och förklarade att det fanns ett klimatavtal. EU:s ordförande utlyste presskonferens. Men Sarkozy var för tidigt ute och EU fick avlysa presskonferensen.

Överenskommelsen som Obama annonserade måste formellt få stöd i plenum av samtliga 193 länder på klimatmötet.

Om detta klarar sig igenom mötet om några timmar, så ser jag det som en blygsam framgång, sade FN:s klimatchef Yvo de Boer enligt Reuters. Vi kunde uppnått mer, tillade han.

"Uppmjukat"

Utkastet som diskuterades var "uppmjukat" för att kunna bli accepterat av alla parter. Enligt en källa är det dock så svagt att det snarast bör kallas en politisk deklaration. Målet att jordens uppvärmning ska begränsas till högst två grader under seklet nås inte, eftersom de viktiga länderna inte utlovat tillräckliga utsläppsminskningar.

Redan under dagen fanns besvikelse hos många länder och miljöorganisationer. USA:s president Barack Obama kom till mötet med stora förhoppningar på sig. Men han hade inga nya bud med sig.

Den hårda striden på toppmötet, som pågick ännu vid midnatt, handlade om att sätta upp mål för utsläppsminskningar till 2020. EU ville att både Kina och USA höjer sina bud. Även USA låg på Kina och krävde dessutom garantier för att utlovade utsläppsminskningar kan kontrolleras.

Siffersatta mål saknas

I utkastet till överenskommelse nämndes dock inga siffersatta mål för 2020.

Även Obama gick ut under kvällen och förklarade att det fanns någon slags uppgörelse men bara mellan USA, Kina, Brasilien, Indien och Sydafrika. Han sade på en presskonferens att detta var "början, inte slutet".

Det här kommer att bli svårt och kommer att ta tid. Men detta är ändå en framgång, sade Obama.

Obama betonade att utsläppsminskningarna kommer att listas i särskilda appendix i överenskommelse. Där kommer varje lands löften att kunna utläsas och sedan, med tiden, bli föremål för internationella analyser och granskningar. Detta garanterar också en viss transparens mellan länderna vilket USA krävt. Med tydlig hänvisning till Kina sade Obama:

Detta är en stor utmaning för de snabbt växande u-landsekonomierna. Det är första gången de gör något liknande.

Ännu vid midnatt fortsatte mötet.