Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatmötet: Avtalstext vållar strid

Ett danskt förslag till avtalstext har rört upp känslorna vid klimatmötet i Köpenhamn.

Texten, som läcktes till tidningen Guardian på tisdagen, anses gynna de rika länderna på de fattigas bekostnad.

Enligt anonyma källor som Guardian talat med betyder förslaget att det nuvarande klimatavtalet, Kyotoprotokollet, skrotas.

Det påstås också innebära ett avsteg från principen att de rika länderna ska bära huvudbördan när det gäller minskningar av växthusgasutsläppen.

Dessutom föreslås att den nuvarande indelningen i u-länder och i-länder skrotas till förmån för en ny differentiering där de rikare u-länderna särskiljs från de fattigaste. Detta tolkas av Guardians uppgiftslämnare som ett försök att splittra u-länderna.

TT har också sett den aktuella texten, som innehåller många parenteser där beslut ännu saknas. En snabb genomläsning visar att den ligger relativt nära EU:s linje i klimatfrågan. EU ser inget självändamål i att hålla fast vid Kyotoprotokollet och har länge förespråkat differentiering mellan länderna.

Det är också bekant att Indien och Kina motsätter sig detta. Den tolkning som Guardians källor gör återspeglar deras syn på saken. Det hela ser med andra ord ut som en fortsättning på en dragkamp som pågått länge. Om avtalstexten leder till att klyftorna fördjupas är i nuläget oklart.