Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatmöte på randen till fiasko

Världens ledare förhandlade på fredagen för att undvika ett totalt misslyckande i Köpenhamn.

Inga utsläppsminskningsmål för i-länder nämndes i den text som låg på bordet.

På klimatmötets sista dag försökte världens ledare desperat få ihop en klimatöverenskommelse. Ett 30-ledare, inklusive USA:s president Barack Obama hade samlats till ett extra toppmöte för att enas om en text. Redan under natten hade stats- och regeringschefernas närmaste män i klimatfrågor misslyckats med att enas om ett förslag. Därför stod ledarna inför en mycket svår uppgift på fredagsförmiddagen.

Text utan siffror

Den text som lämnades över till toppmötet, och som det inte fanns enighet om, tydde på att slutresultatet kan bli ett fiasko eller i alla fall en stor besvikelse.

Enligt Reuters innehåller texten inga siffror på hur stora utsläppsminskningar i-länderna måste göra varken till 2020 eller år 2050. Sådana siffror har av FN inför mötet betecknats som ett minimum för en uppgörelse. När det gäller olika utvecklingsländers klimatåtagande så sägs de acceptera en viss kontroll och insyn. Det har varit ett krav från både EU och USA för att de ska ställa upp med finansiering.

När det gäller storleken på det finansiella stödet till klimatåtgärder och anpassning till klimatförändringar i fattiga länder så nämns 100 miljarder dollar från år 2020 och 30 miljarder dollar för åren 2010-2012. De siffrorna stöddes redan före toppmötet av EU, USA, Japan och Afrikanska unionen.

Efter Köpenhamn

Dokumentet nämner också målet att jordens temperatur inte får öka med mer än två grader under detta sekel. Det enades världens mäktigaste länder i G20 om redan i somras. En lång rad sårbara u-länder vill dock ha ett hårdare mål på 1,5 grader.

Något antagande av ett färdigt klimatavtal är som väntat inte aktuellt. Dokumentet stöder i stället tanken på "fortsatta förhandlingar" efter Köpenhamn för att lösa motsättningarna och nå ett klimatavtal under nästa år.

De avtalstexterna håller på att förhandlas i två arbetsgrupper där miljöministrar och förhandlare på tjänstemannanivå ingår. De förhandlingarna har dock kört fast.

Enligt Sveriges chefsförhandlare Anders Turesson föreföll läget extremt dystert på fredagsmorgonen.

Politisk deklaration

Det är inte helt uteslutet att det inte blir någonting alls av det här mötet, säger han till TT. Det ser väldigt besvärligt ut just nu. Det kan hända att det i bästa fall bara blir en politisk deklaration.

Turesson ser ingen möjlighet att någon av arbetsgrupperna ska få ihop någon avtalstext.

Jag hoppas under alla omständigheter att vi ska kunna fortsätta efter Köpenhamn, och få till fler extramöten under det kommande året, säger han.

Det är på grund av de många konflikterna i arbetsgrupperna som stats- och regeringscheferna nu tagit över för att rädda ansiktet med en politisk överenskommelse.

Mexiko nästa

Många av de 193 ländernas delegater och ministrar som inte deltog i det pågående toppmötet väntade i den stora plenisalen på besked från mötets ordförande, den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen.

Tanken var från början att världens ledare skulle anta avtalstexterna i plenum på fredagen. Nu ser det ut som de i bästa fall får nöja sig med en politisk överenskommelse och återkomma till nästa klimatmöte i Mexiko om ett år.