Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatmöte på randen till fiasko

Världens ledare förhandlar in i det sista i dag för att undvika ett totalt misslyckande i Köpenhamn. Inga utsläppsminskningsmål för i-länder nämndes i den text som låg på bordet och förhandlingsläget är svårt.

Ett utkast till framtida klimatavtal ska diskuteras vid ett extra toppmöte i Köpenhamn i dag, men förhandlingarna har stött på flera problem. Sveriges chefsförhandlare Anders Turesson beskriver läget som dystert.

Det är inte helt uteslutet att det inte blir någonting alls av det här mötet, säger Turesson till TT och beskriver läget som "väldigt besvärligt".

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till SVT att det ännu inte finns något färdigt utkast för stats- och regeringscheferna att ta ställning till. Han kallar läget "mycket svårt" och lägger ansvaret på snabbväxande ekonomier som Indien och Kina.

Obama anlände

Samtidigt som förhandlingarna går in i ett kritiskt skede anslöt USA:s president Barack Obama till klimatmötet.

Han uttryckte en förhoppning om att en överenskommelse fortfarande är möjlig att uppnå, men upprepade flera gånger att tiden är mycket knapp och att målet bara kan nås om alla parter kompromissar.

I den ofärdiga texten till klimatöverenskommelse som för närvarande förhandlas på toppmötet sägs att temperaturen inte bör tillåtas stiga över två grader, uppger nyhetsbyrån Reuters.

I texten sägs också att kraftiga minskningar av växthusgasutsläppen är nödvändiga. Men hur stora utsläppsminskningarna bör vara på kort och lång sikt nämns inte. Däremot nämns att finansieringen av klimatåtgärder i u-länderna bör vara 100 miljarder dollar årligen från år 2020.

Höll nödtoppmöte

Under natten hölls ett ovanligt nödtoppmöte med inte bara stats- och regeringschefer, utan också ministrar på lägre nivå, bland dem USA:s utrikesminister Hillary Clinton. Förhandlingarna råkade dock ut för nya problem sedan EU föreslagit en stödgrupp för det danska ordförandeskapet som skulle sätta fart på förhandlingarna, men förslaget sköts i sank av bland andra Saudiarabien, andra oljestater, Kina, Sudan och Venezuela, enligt uppgift till TT.

Dessutom kunde stats- och regeringschefernas klimatexperter inte enas om texten i utkastet till klimatöverenskommelsen.

Toppmötet hade gett stats- och regeringschefernas egna klimatexperter i uppdrag att ta fram ett utkast till en överenskommelse. Den är tänkt att innehålla de viktigaste frågorna i de två avtalstexter som de 193 FN-länderna håller på att förhandla fram under stor möda.