Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatilska i spåren av tyfonen

Annons

Tyfonen Haiyan kan vara en glimt av framtidens extremväder, varnar brittiska hjälporganisationer.

Samtidigt växer ilskan mot bristen på framsteg i FN:s klimatförhandlingar i Warszawa.

Samtidigt som Filippinerna börjar det mödosamma arbetet med att återuppbygga de områden som smulats sönder av tyfonen Haiyan pågår FN:s klimattoppmöte i Warszawa i Polen. Där riktas nu ilska från flera fattiga länder mot den rika världens ovilja att minska utsläppen.

Vi är väldigt oroliga, säger Filippinernas chefsförhandlare Yeb Sano till The Observer.

Yeb Sano framkallade tårar bland de församlade när FN-mötet inleddes i måndags, då han med darrande röst pratade om stormens härjningar. Samtidigt förklarade Sano att han tänker fasta tills förhandlingarna nått konkreta framsteg.

Vi kan stoppa detta vansinne, avslutade han talet, som fick stående ovationer.

Sano får stöd i ett upprop från 14 brittiska hjälporganisationer, som manar till handling. Enligt organisationerna är Haiyan en glimt av vad vi kan få se i framtiden, då miljontals människor kan befinna sig i farozonen för det extremväder som klimatexperter varnar för.

Det här borde vara en väckarklocka för de förhandlare som har vandrat i sömnen genom en process kantad av förseningar och obeslutsamhet. Bilderna vi sett från Filippinerna är en påminnelse om att klimatförändringar inte handlar om siffror och processer, utan är en växande verklighet för fattiga människor som desperat behöver skydd, säger Max Lawson från organisationen Oxfam till BBC.

Under måndagen inleds förhandlingar på ministernivå. Klimatmötet avslutas på fredag.

Mer läsning

Annons