Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatförnekare kontraproduktiva i samhällsutvecklingen

Alltför mycket energi och tid läggs och har lagts på att försöka övertyga den lilla skara som förnekar att ökningen av växthusgaserna i atmosfären kommer att skapa klimatförändringar och att dessa med största sannolikhet kommer bli svåra att bemästra för mänskligheten.

Tege Tornvall, en motorjournalist som tycks leva kvar i en 50-talsnostalgi kring den undergörande massbilismen, tillhör den lilla skara människor som ivrigt med hjälp av vetenskapliga fakta tagna ur sitt sammanhang försöker avfärda behovet av åtgärder för att motverka utsläpp av växthusgaser.

Tege accepterar i en replik på Allehanda.se den 21/1 att en uppvärmning av jordens atmosfär har skett sedan mänskligheten började elda med fossila bränslen men slutsatsen han drar är att uppvärmningen beror av naturliga variationer som sker på grund av solens aktivitet, dessa samband har dock inte kunnat bevisas. Den av vetenskapen accepterade sanningen till de långsiktiga variationerna i jordens klimat är Milankovic-cyklerna. Forskarvärlden är dock tämligen enig om att den nuvarande snabba uppvärmningen till allra största del beror av människans aktiviteter.

Tege glömmer sedan i sin förnumstiga framställan kommentera den prognostiserade uppvärmningen på två till sex grader som vi nästan säkert vet kommer att inträffa inom de närmaste generationerna. En sådan klimatförändring blir betydligt svårare att hantera än den begränsade uppvärmning som skett fram till i dag.

Pekoralen i Teges insändare blir fullständig när han jämför välståndet under ”lilla istiden” strax efter medeltiden med 1900-talets och sedan gör gällande att den utveckling som skett hänger samman med uppvärmningen av klimatet!

Miljöpartiet hymlar inte med att vi vill ha fler godskilometer på järnväg och båt och färre på lastbil, utvecklingen har dock gått i motsatt riktning av olika anledningar. Vi får inte köra på i samma hjulspår tills det inte går längre, civilisationer har ju gått under tidigare genom historien. Miljöpartiet anser det vara bättre att förebygga och jobba för att minska skadeverkningarna än förnöjsamt sitta still i båten och invänta effekterna.

Per Sander (MP)

Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel