Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatångestens rundgång och lösning

Svar på ”Peter Franke (S): Ta människors oro för klimatet på allvar”, ledare i TÅ måndag 8 maj.

Politiker skall ta väljarnas oro på allvar, tycker ledarskribenten Peter Franke. Det kan vi alla instämma i.

Opinionsundersökningar säger att ”Sveriges befolkning är mycket oroade” över klimatförändringarna. Franke vill se politiska åtgärder för att minska utsläppen av koldioxid, vilka FN:s klimatpanel IPCC varnar för.

Men vi måste kolla fakta: IPCC är ett politiskt organ, vars medlemmar med stor majoritet utgörs av u-länder, som är delvis ofria eller rena diktaturer. Alla har en röst var. Dessa förväntar sig miljarder i bidrag från den ”Gröna Klimatfonden”, som skall få 100 miljarder dollar om året enligt överenskommelsen i Paris.

Bidragen kan bara motiveras om det är koldioxid från i-länderna som orsakat skadliga klimatförändringar. De vetenskapligt okunniga politikerna i IPCC har således starka motiv att stödja forskning, som de tror bekräftar hoten från utsläpp av koldioxid.

■■ För fler insändare, klicka här.

Hoten har inte kunnat observeras eller mätas. De har räknats fram i datamodeller med ett otal gissade relationer mellan klimatets kaotiska krafter. Modellerna har visat sig mer och mer felaktiga under de senast 20 åren, då ingen uppvärmning noterats. Larmen om värmerekord avser hundradels grader, som ligger inom normala variationer.

Koldioxiden gör inget som kunnat mätas, googla ”koldioxidens verkan klimatet”. Fakta visar en knapp grads uppvärmning sedan 1800-talets slut, ökad växtlighet och flerfalt större skördar. Det skall vi vara glada över. Fler har fått det bättre. Färre lider ren nöd, vilket bortgångne Hans Rosling påpekade.

Hittills har alla IPCC:s spådomar slagit fel. Framtiden blir mest troligt motsatt den IPCC varnat för: Kallare. Solen har gått in i en passiv fas lika den för 200 år sedan, då det var kallt.

Men nyhetsbyråerna har inte förstått detta utan ständigt vidarebefordrat IPCC:s hot om uppvärmning, vilket är vad folket får veta. Om denna felaktiga uppfattning påverkar politikerna, uppstår en farlig rundgång.

Det är mycket enkelt att befria väljarna från sin klimatångest: Berätta sanningen! Och då faller ett tungt ansvar på Peter Franke. Tidningens ledare skall bistå läsarna just med kritisk granskning av tidens problem.

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Svar Direkt:

Ja, Sture Åström, tidningens ledarsida ska bistå läsarna med kritisk granskning av tidens problem, därför är det viktigt att skriva om klimatförändringarna och konsekvenserna av dem.

Problemet med Åström och klimatförvillarna i Klimatsans är att de avfärdar 99 procent av världens klimatexperter och i stället klänger sig fast vid enstaka studier eller konspirationsteorier som saknar vetenskaplig grund. 

Och nej, det är inte enbart datamodeller som ligger till grund för FN:s klimatarbete och klimatavtalet i Paris. Det är hårda och bekräftade faktauppgifter om smältande isar och rekordhöga temperaturer vid Arktis. Det är lika hårda siffror som visar på rekordhöga halter av koldioxid i atmosfären, förstörda korallrev och stigande havsnivåer. 

Åströms så kallade sanning är alltså ingen sanning, så därför kommer vi att fortsätta skriva om klimathotet. Det bästa sättet att stilla människors oro är att göra något för att minska utsläppen här och nu. Inte att stoppa huvudet i kolgruvan och köra på som Klimatsans, Donald Trump och några få till vill.

Peter Franke

Ledarskribent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel