Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimat och handel på Obama-program

Annons

Förhandlingar om ett frihandelsavtal mellan EU och USA, klimatpolitik och ett besök i Stockholms synagoga för att uppmärksamma Raoul Wallenbergs insatser. Regeringen bekräftar nu programmet för USA:s president Barack Obamas besök i Stockholm 4-5 september.

För Sveriges del kommer frihandelsfrågorna bli de viktigaste när Obama träffar statsminister Fredrik Reinfeldt. Reinfeldt påpekar att EU nyligen inlett förhandlingar om ett nytt frihandelsavtal med USA och att Sverige varit pådrivande för att förhandlingarna ska omfatta så många områden som möjligt.

Jag är övertygad om att det är bland det mest jobbskapande Sverige kan göra, att ytterligare förstärka och förbättra förutsättningarna för handel med andra, säger Reinfeldt. Det handlar om att se det ömsesidiga intresset. USA är intresserat av att få avsättning för sina produkter och tjänster i Sverige och EU och vi på motsvarande sätt i USA. Låt oss därför gemensamt ta ned eller helt avveckla tullarna.

I samband med besöket har Reinfeldt bjudit in stats- och regeringscheferna för Finland, Norge, Danmark och Island, för en gemensam middag på kvällen den 4 september, enligt det officiella programmet som regeringen nu skickat ut.

Barack Obama kommer även att träffa kungaparet på slottet.

Tidigare på dagen ska USA:s president även hinna med ett besök på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, med inriktning på energilösningar.

Jätteroligt för KTH att han väljer att komma hit, säger KTH:s rektor Peter Gudmundson.

Han ska själv hälsa presidenten och statsminister Reinfeldt välkomna och visa dem runt. Exakt i detalj vad Barack Obama ska få se kan inte Gudmundson säga nu, men Obama kommer att visas runt på ett par stationer där forskare ska visa upp det senaste i KTH:s forskning kring förnybar energi.

Jag vet att presidenten har intresse för högre utbildning och forskning, säger Gudmundson.

Säkerhetsprogrammet kring presidenten kommer förstås att påverka arbetet på KTH den dagen. Delar av högskolan kommer att stängas av.

Men det påverkar mindre än vi befarade, säger Gudmundson.

Allt affärsflyg förbjuds till och från Bromma och Arlanda mellan klockan 8 på onsdag och klockan 13 på torsdag. Däremot flyger de reguljära linjerna som vanligt, och den som ska ut och resa när Barack Obama är i Stockholm behöver inte oroa sig för förseningar enligt Luftfartsverket (LFV).

Under förutsättningen att Air Force One kommer i tid, och att vädret är bra blir förseningarna fem minuter på sin höjd, säger Per Fröberg, pressansvarig vid LFV.

Enligt planerna landar Obama på Arlanda på onsdag förmiddag.

Då är det lite lugnare efter rusningstrafiken på morgonen, säger Fröberg.

LFV har också infört restriktioner för flyg i en yttre zon som sträcker sig till Västerås, Uppsala, Norrtälje och Södertälje.

Allt som rör sig i det yttre luftrummet ska ha en transponder, och vi ska kunna kommunicera med dem hela tiden. Det blir förbjudet med segelflyg, fallskärmar, ballonger och ultralätt flyg, säger Fröberg.

Även allt bruksflyg förutom räddningsinsatser förbjuds.

Flera organisationer kommer att demonstrera på olika platser på onsdagskvällen. Nätverket 4 september arrangerar ett demonstrationståg från Medborgarplatsen på Södermalm till Mynttorget i Gamla stan. I nätverket förenas bland annat Rättvisepartiet socialisterna, Piratpartiet och föreningen Iraksolidaritet under parollen: "Nej till big brother Obama".

Flera organisationer kommer även att stå vid Mynttorget under kvällen, och en privatperson har ansökt om att få demonstrera i Kungsträdgården.

Vi kommer inte att avslå någon, alla som vill demonstrera får göra det. Men vi måste förhandla om tid och plats, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Mer läsning

Annons