Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimat, jobb och skola i MP-budget

Annons

Miljöpartiet vill spendera lika mycket pengar som regeringen i sin skuggbudget. Men MP vill lägga nära en fjärdedel på klimatåtgärder, och en sjättedel på utbildning.

Miljöpartiet har ingen annan syn än regeringen på hur stort reformutrymmet är. Men pengarna används helt annorlunda, enligt partiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund.

När regeringen gör väldigt stora skattesänkningar, tror vi att det är bättre med stimulanser för en bättre skola, för att få fler i arbete och för att rusta Sverige mot ett förändrat klimat och att ta vårt klimatansvar och minska utsläppen, säger Bolund.

I MP:s budgetmotion går nästan en fjärdedel till klimatsatsningar, nästan lika mycket till olika jobbåtgärder och 17 procent till utbildningssatsningar.

De senaste veckorna har partiet presenterat flera av de förslag som finns med i budgetmotionen. Till exempel ett klimatpaket, olika satsningar på småföretag och en läsinsats i skolan.

På en pressträff utvecklade Per Bolund hur partiet vill fånga upp de många unga som varken studerar eller jobbar. MP sätter av 3,8 miljarder kronor för utbildning och jobbskapande åtgärder för 50 000 unga, till exempel handlar det om fler komvuxplatser och subventioner för långtidsarbetslösa. Dessutom vill partiet nå 16 000 unga genom uppsökande verksamhet.

Kommunerna har ett ansvar i dag som inte alls fungerar, där man behöver mycket större insatser för att just få tag på de unga som varken är i skola eller på arbetsförmedlingen för att söka jobb och som hamnar utanför samhället, säger Bolund.

Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton är kritisk till MP:s klimatskatter, särskilt den höjda skatten på vatten- och kärnkraft som motiveras med branschens övervinster.

Det kommer att slå mot investeringarna. Man skattar bort vinsten i stället för att investera i förnybar energi, säger han. Det motverkar ett bättre klimat att beskatta två energislag som inte släpper ut koldioxid.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) kallar den lastbilsskatt MP vill inför för ologisk, orealistisk och helt fel.

Det kommer att slå ut tusentals med jobb, säger Erlandsson.

MP räknar med att få in 4,7 miljarder kronor årligen på kilometerskatten när den är fullt införd 2016.

Vi kan ta massaved som exempel. Hur ska den komma från skogen till pappersbruket utan att transporteras på bil? Det finns inget alternativ. Och mjölken från en gård? Transporter till mekaniska verkstäder i små samhällen? Dessa samhällen kommer att utplånas med deras politik, säger Erlandsson.

Mer läsning

Annons