Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klent resultat av mångmiljonsatsning

Polisens stora satsning mot den organiserade brottsligheten har gett klent resultat.

En utvärdering av 120-miljonerssatsningen visar att den har gett effekt på enskilda kriminella och tillfällig verkan på lokal nivå. Däremot har den haft begränsad betydelse för den organiserade brottsligheten i stort, konstaterar Brå (Brottsförebyggande rådet).

Trots att satsningen inte gett fullt önskat resultat ser både Brå och polisen ändå positivt på den.

Många kriminella har blivit dömda under de här åren, säger enhetschef Lars Korsell vid Brå.

Han framhåller att stora mängder narkotika och även vapen tagits i beslag och att många tungt kriminella dömts till sammanlagt över tusen års fängelse.

En av de stora vinsterna med satsningen är, enligt Korsell, att polisen lärt sig hur den ska arbeta i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Kanske hade polisen för stora förhoppningar på resultatet när satsningen lanserades, funderar Korsell.

Han tror att det är väldigt svårt att angripa den ekonomiska brottsligheten, som ju styrs av marknaden. Det finns alltid en efterfrågan på brott på marknaden, dömer man några brottslingar så kommer genast nya.

Vi måste satsa mer på de förebyggande insatserna, framhåller Lars Korsell.

Chefen för Rikskriminalpolisen Therese Mattsson ser inte heller satsningen som ett misslyckande.

Vi måste jobba på bredare front och informera allmänheten bättre. Nu måste vi ta lärdom av de erfarenheter som vi gjort och gå vidare. Vi är på rätt väg, vi kan bli bättre och det finns mycket att göra, säger hon vidare.

Satsningen mot den organiserade brottsligheten har pågått under 2006-2009 och innehållit 43 projekt över hela landet. Den har gällt olika insatser, som stora samordnade razzior och riktade insatser mot speciella personer och grupperingar.