Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Klassiskt SVT-fjäsk"

I går kväll sände SVT traditionsenligt "Året med kungafamiljen". Och precis som traditionen bjuder var det fjäsk för de kungliga, inte kritisk granskning, som var temat för programmet.

Annons

Efter ett år där miljontals skattekronor lagts på kronprinsessans bröllop och där konungen själv hamnat i blåsväder efter en bok där det avslöjas att majestätet inte bara haft vissa amorösa äventyr, utan även rört sig i kretsar som statschefen nog inte borde röra sig i, hade det varit upplagt för en liten, liten titt på vad kungahuset egentligen gör för något.

Men icke.

Det är en vacker och välputsad bild av kungahuset som SVT vill visa upp och därför lät man också en av kungens vänner producera den något känsliga 2010-upplagan av programmet (ett mer skandalfyllt år än 2010 har väl kungahuset inte haft under Carl XVI Gustafs tid på tronen?).

SVT försvarar, som traditionen också kräver, att "Året med kungafamiljen" förblir ett fjäskprogram eftersom det finns "andra program" som granskar kungahuset.

Jaså?

Vilka då?

Inga som SVT producerar i alla fall.

Det är lite ironiskt att det är medieföretaget med den högsta svansföringen i publicistiska frågor som också ägnar sig åt den mest underdåniga "kungajournalistiken".