Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassisk utsmyckning räddades

En av de två mosaikutsmyckningarna till Runo Schlikers klassiska färgaffär i Bollstabruk har räddats till eftervärlden. Utsmyckningen sågades ut ur väggen på huset som snart ska rivas.

Annons

Ursprungligen var det posten som höll till i det gamla trähuset i Bollstabruk. Men 1959 flyttade den nu bortgångne Runo Schliker dit med sin färgaffär, en rörelse han startat redan i tonåren.

Husets fasad utsmyckades med en mosaik som på sin tid blev mycket omtalad och under decennier en uppskattad färgklick längs Bollstabruks genomfart.

– Det sägs att det kom folk från Italien för att sätta upp mosaiken. I varje fall var det Rulle Abrahamsson, arkitekt från Örnsköldsvik, som designade motiven, berättar Lars Sjödin, vice ordförande i Bollstabruks Intresseförening.

Huset med den gamla färgaffären ska inom kort rivas som en del i omvandlingen av genomfarten. Lars Sjödin fick då en idé om att det skulle gå att rädda den ena av de två utsmyckningarna. Den andra var skadad efter en spricka i väggen.

– Jag diskuterade detta i styrelsen och vi kom fram till att göra ett försök.

Företaget Miljö- och huskonsult anlitades och började arbetet efter att butikens skyltfönster avlägsnats. Mosaiken fixerades med en skiva på utsidan och fästes sedan med bultar till en skiva i regelvirket på insidan. Ett 1,80 x 1,30 meter stort stycke av väggen kapades sedan ut och lyftes bort med en traktor.

– Det ska bli spännande att se hur mosaiken klarat sig när vi sedan öppnar paketet. Om vi haft otur och det blivit någon spricka tror jag den ändå går att använda.

I väntan på vad som ska hända med mosaiken förvaras den på ett säkert ställe.

– Inget är bestämt. Kanske kan det bli någon förslagsverksamhet om detta. En idé kan vara att placera mosaiken efter genomfarten tillsammans med en dokumentation om var den kommer i från, säger Lars Sjödin.