Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för Turkietsamtal

Annons

Trots turkiska myndigheters hårdföra agerande mot demonstranter i somras fick landet i dag klartecken för utökade medlemskapsförhandlingar med EU.

Konkret handlar det om förhandlingskapitel 22, om regionalpolitik, där de formella samtalen kommer att inledas i början av november.

Det tror vi från svensk sida är väldigt positivt. Ska man kunna trycka på Turkiet med reformer för demokrati, mänskliga rättigheter, rättsstaten, minoriteter så är det här enda vägen att gå, säger EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) som tillsammans med kollegor från övriga medlemsländer går igenom utvidgningsläget vid ett möte i Luxemburg.

Veckans toppmöte har en spretig agenda med diskussioner om allt från småföretagsgarantier till USA:s dataavlyssning. Framför allt länderna kring Medelhavet hoppas dock få igång ett ordentligt samtal om migrantläget efter den senaste tidens flyktingkatastrofer.

Jag tror att det här är en av de frågor som kommer att dominera toppmötet allra mest faktiskt. De här fruktansvärda flyktingtragedierna visar ju att vi måste ha en mer öppen flyktingpolitik i dagens Europa. Ju mer vi stänger våra gränser, desto fler tragedier kommer vi att få se. Kom ihåg också att för ett år sedan fick EU Nobels fredspris - nu kan vi verkligen leverera solidaritet i praktiken, säger Ohlsson.

Regeringen trycker bland annat på för att få fler länder att ta emot fler kvotflyktingar.

Skulle hela EU ta emot lika många kvotflyktingar som Sverige skulle 100 000 personer från världens flyktingläger kunna komma till EU och det vore fantastiskt. Men tyvärr är solidariteten svag. Tyvärr så finns det alldeles för lite politisk vilja. Tyvärr ser vi hur populistiska och främlingsfientliga partier tillåts att diktera agendan för mycket i allt för många länder och det beklagar jag oerhört som svensk minister, säger Birgitta Ohlsson till TT.

Mer läsning

Annons