Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för ny simhall i Köpmanholmen

I början av 2016 ska en ny simhall i Köpmanholmen vara klar. Det beslutade Örnsköldsviks kommunfullmäktige på måndagen.

Annons

Simhallarna runt om i kommunen byggdes mellan mitten av 1960- och början av 1970-talet. Under flera års tid har diskussionerna om renovering förts och för ett par år sedan var kommunen tvungen att stänga simhallen i Själevad akut.

Hittills har simhallarna i Björna, Bredbyn och Husum rustats upp. Inom de närmsta åren behöver även simhallen på Paradiset renoveras.

Men först på tur står alltså Köpmanholmen.

– Det har varit diskussioner, folk har trott att det inte blir av, men nu blir det av, säger Glenn Nordlund (S), kommunalråd.

Men måndagens beslut i kommunfullmäktige föregicks av diskussion.

– Är det här ett resultat av ett bristande underhåll? Hur ser underhållsplanen ut för att bibehålla värdet på byggnaden under en längre tid? frågar Lars Näslund (M).

Glenn Nordlund svarade:

– När vi gör en sådan här underhållsåtgärd måste det vara för att använda simhallen under lång tid framöver. För mig är det självklart, den ska användas under lång tid och då ska den också underhållas.

Lars Näslund:

– I kommunen kan man förbättra resultatet genom att minska på underhållet. Jag vill försäkra mig om att när vi gör stora renoveringar av fastigheter, ska det vara för lång tid. Då ska man inte justera ett resultat för att visa upp en bra budget.

Totalsumman för renoveringen beräknas till 21 miljoner kronor. Elva miljoner räknas som en investering. Fem miljoner tas från underhållsplanen och fem miljoner från energireduceringsprojektet.

Genom gårdagens beslut, tillskjuter kommunfullmäktige 1,1 miljon kronor årligen för den internhyra som kultur- och fritidsförvaltningen kommer ha när simhallen står klar.

Leif Lindholm (S) mindes att det för drygt 40 år sedan byggdes omkring 350 simhallar i Sverige.

– Det här är inte eftersatt underhåll, utan en byggnadsteknik som hade 45-årig livslängd, säger han.

– Det som återstår är en rejäl diskussion om vad vi gör med Paradiset. Vi kan blunda och välja att inte se, men då är vi i samma situation som i Själevad, där bassängen började ge vika och vi fick stänga akut.

Enligt planeringen ska simhallen i Köpmanholmen stängas nu i oktober. I februari 2015 startar renoveringen och ett år senare beräknas simhallen vara i bruk igen.