Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för miljardsatsning på vindkraft i Sollefteå – hemlig investerare bygger

Nu är det klart för 25 vindkraftverk på Salsjöhöjden mellan Näsåker och Ramsele. Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation har godkänt ansökan.
– Jag är nöjd med beslutet, säger Hans-Erik Flodin från Krange vind.

Det är Krange vind som äger projektet. Men det är inte det bolaget som ska bygga.

– Vi har klart med en investerare, men vilken det är kan jag inte avslöja än eftersom vi har ett sekretessavtal, säger Flodin.

Vindkraftparken i Salsjö blir alltså på 25 vindkraftverk. Det är en stor investering som kostar upp till 1,5 miljarder kronor. Varje vindkraftverk kostar mellan 50 och 60 miljoner kronor att bygga och koppla in.

– Under 2018 skulle de första verken kunna kopplas in. säger Hans-Erik Flodin.

Men först lär det bli en juridisk vända. Tillstånden från Miljödelegationen brukar överklagas till Miljödomstolen. Arbetsgruppen för livsmiljö i Sollefteå är väldigt aktiva och engagerade.

"Dagens stora vindkraftverk ger bullerstörningar på mycket stora avstånd", skriver de i en insändare och de befarar också at alla projekt som är på gång inom kommunen kommer att påverka livsmiljön i de vackra älvdalarna negativt.

Vindkraftverken i Salsjön blir 201 meter i topphöjd. De kommer att ha en uteffekt på mellan 3 och 3,5 megawattimmar och producera 9 till 12 miljoner kilowattimmar elektricitet om året.

– Det är fem år sedan vi började med det här projektet. Det har tagit tid, kommunen och miljöprövningdelegationen är mycket noggranna och det är svårt att vinna ett överklagande, säger Hans-Erik Flodin.

Arbetsgruppen för livsmiljö hoppas annorlunda.

"Vakna upp ni som bor i Näsåker med omnejd innan det är för sent. Er fina miljö kan bli förstörd av besvärande buller förutom alla blinkande lampor", befarar de.