Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för att stoppa sänkt skatt

Annons

En majoritet med de rödgröna och SD i konstitutionsutskottet (KU) ger oppositionen klartecken för att stoppa regeringens sänkning av den statliga skatten för högre avlönade från årsskiftet. Detta trots regeringspartiernas motstånd och talmannens vägran häromdagen att låta riksdagen votera.

En ny votering kommer troligen att äga rum under onsdagen. Då kan talman Per Westerberg inte vägra att ta upp förslaget.

De rödgröna och SD har bara några få rösters övervikt i kammaren. Men om alla kommer i tid och trycker på den knapp deras partier vill så stoppas den sänkning av den statliga skatten för personer som tjänar över 36 000 kronor i månaden som skulle ha trött i kraft vid årsskiftet.

KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) sade på en pressträff efter utskottets justering av betänkandet att han inte direkt har drömt om att tvingas reda ut en tvist mellan talmannen och riksdagens majoritet om vilka förslag som får tas upp. Men det är den roll KU har om läge uppstår.

Tolkningen av riksdagens egen arbetsordning, och budgetregler och praxis, om hur beslut om statsbudgeten ska tas är en politisk fråga som inte kan hänvisas till något förment opartiskt organ, anser Eriksson.

Det innebär också indirekt kritik mot talman Per Westerberg (M). Han sade på förhand att han skulle luta sig tungt mot den rättsutredning han beställde från juristerna i riksdagen, det vill säga tjänstemän.

Det går att göra olika bedömningar, talmannen har inte gjort fel. Men det som är problematiskt är att han avkrävde tjänstemännen ett beslut och sade att han skulle följa det. Det är ett försök att undgå ansvar. Det är talmannen som har förtroendeuppdraget att ta ställning, han kan inte delegera det, säger Peter Eriksson.

Andreas Norlén, som företräder Moderaterna i KU, ser utskottets uttolkning av riksdagens budgetprocess som mycket olycklig.

Det är en betydande förändring av budgetprocessen, säger Norlén och tycker att sådana förändringar normalt beslutas i stor enighet.

Tuve Skånberg (KD) hävdar att de rödgröna och SD genom sitt agerande öppnar för amerikanskt budgetkaos och en ordning där riksdagen kan ändra hundratals enskilda poster på inkomstsidan.

Socialdemokraten och förre talmannen Björn von Sydow, anser inte att KU:s beslut leder till en mer oklar budgetprocess.

Nej, men kanske måste varje minoritetsregering och statsminister eller finansminister i en minoritet noga tänka efter om han eller hon ska gå till riksdagen med regeringsförslag där stats- och finansministern anar, eller vet, att det inte finns majoritet, säger von Sydow.

Mer läsning

Annons