Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för 113 kraftverk

Miljöprövningsdelegationen har sagt ja till den stora vindkraftsatsningen utanför Näsåker. Men i stället för tänkta 149 vindkraftverk får Forsca AB bara bygga högst 113 vindkraftverk.

– Vi är glada över att det kommit ett beslut. Men vi är inte nöjda med inskränkningarna och villkoren, säger Åke Westberg, informationsansvarig på SCA energy.

Forsca ägs av norska Fred Olsen Renewables och SCA gemensamt. Bolagets uppdrag är att bygga vindkraft på SCA:s marker.

Utanför Näsåker, Fängsjön och Storsjöhöjden, var planerna ursprungligen två parker om totalt 180 vindkraftverk. För ett år sedan minskade man projektet till 149 verk och nu har alltså miljöprövningsdelegationen gjort ytterligare nedskärningar.

Bland annat anser miljöprövningsdelegationen att vindkraftverken är allt för synliga i Omsjöområdet. Förutom att man plockat bort 36 vinkraftverk får Forsca i ett område inte heller bygga nya vägar eller luftledningar.

Dessutom måste det utredas om det finns örn i området. Det är Ångermanlands ornitologiska förening, ÅOF, som lämnat in underlag som indikerar kungsörnshäckning i den västra delen av Fängsjöhöjden. Enligt ÅOF krävs ett avstånd på 3 kilometer mellan boplatsen och närmaste vindkraftverk och miljöprövningsdelegationen delar den åsikten.

– Det pågår en inventering just nu och om några veckor vet vi om det finns örn eller inte, säger Åke Westberg.

I mitten av juli går överklagandetiden ut. Forsca sitter just nu och analyserar tillståndet och överväger ett överklagande.

Så gott som alla vindkraftbeslut i området har överklagats av motståndarna till vindkraft och att det här tillståndet ska överklagas till mark- och miljödomstolen utgår de flesta för. Enligt Åke Westberg skulle ett eget överklagande av den anledningen inte försena projektet.

Eon planerar på uppdrag av Forsca en fem mil lång kraftledning från Storsjöhöjden till Betåsen och stamnätet, något som behövs för att den producerade elektriciteten ska kunna skickas vidare. För att det ska löna sig måste Forsca kunna leverera 300 megawatt och varje vindkraftverk producerar drygt 3 megawatt.

– Vi måste tro att det finns i vart fall 100 bra vindkraftlägen i området, säger Åke Westberg.

Kan det här innebära att satsningen inte blir av?

– Vi är inte färdiga med analysen av beslutet men det påverkar vårt projekt mycket, säger Wesberg.

Anita Berglund är en av vindkraftmotståndarna i området.

– Vi är svagt positiva till att man tagit bort flera vindkraftverk. Men kommer naturligtvis att överklaga även de resterande 113. Vi hoppas att Forsca ska komma fram till att det inte är lönsamt, säger hon.